Oud-minister Wil Albeda (88) overleden

Wil Albeda in 1977 (cc-anefo-Koen Suyk)

Wil Albeda in 1977 (cc-anefo-Koen Suyk)

De Nederlandse oud-minister Wil Albeda is dinsdag op 88-jarige leeftijd overleden. Albeda was minister van Sociale Zaken in het eerste kabinet-Van Agt.

De politicus werd geboren in Rotterdam en studeerde daar economie. In 1957 promoveerde hij aan de Vrije Universiteit op een proefschrift over de rol van de vakbeweging in de moderne maatschappij.


Albeda sloot zich aan bij het ARP. In 1966 werd hij hoogleraar sociaal-economisch beleid aan de Nederlandse Economische Hogeschool in Rotterdam. Datzelfde jaar trad hij namens zijn partij ook toe tot de Eerste Kamer. In 1973 werd hij fractievoorzitter. Ook stond hij dat jaar als informateur aan de wieg van kabinet-Den Uyl.

Een kabinet later werd Albeda zelf minister. Hij werd minister van Sociale Zaken in het kabinet van Dries van Agt. In die hoedanigheid bracht hij onder meer een herziening van de Wet op de ondernemingsraden en de Arbeidsomstandighedenwet tot stand. Na zijn ministerschap keerde hij terug in de Senaat.

- advertentie -
Duitse officier bij Stalingrad
Duitse officier bij StalingradDe Russische president Vladimir Poetin…
Spannende Geschiedenis van Gelderland
Spannende Geschiedenis van GelderlandKoning Willem-Alexander en koningin Máxima…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: