Oud nieuws schot in de roos

De Oud-Amsterdammer

….in A’dam, R’dam, Den Haag en Utrecht

Een bezoekje aan Amsterdam is altijd verrassend, maar kan ook nog historisch nieuws opleveren. Ik pikte ergens een gratis krantje op, de Oud-Amsterdammer, ‘Dé krant voor 50-plussers’, boordevol oud nieuws over Amsterdam.

Het bleek dat dit gezellige, leesbare krantje ook verkrijgbaar is voor (oud-)Rotterdammers, Hagenaars en Utrechters.Het eerste initiatief werd genomen door de Rotterdamse journalist Fred Wallast, die acht jaar geleden De Oud-Rotterdammer begon. Dat bleek een schot in de roos. Volgens Het Parool is het blad intussen uitgegroeid tot één van de meest gelezen media in Rijnmond.

- advertentie -

Luilak

In Amsterdam deze week bijvoorbeeld een achtergrondverhaal over Luilak, het feest van de eerste zaterdag voor Pinksteren, toen grote groepen jeugdigen de uitslapers mochten wekken met lawaai, geproduceerd met pannendeksels en andere herriemakende attributen. Wat soms uit de hand liep:

Een vaste grap met Luilak was om de deurknoppen met een touw aan elkaar te binden en dan aan te bellen. Om dit te voorkomen had een slimme bewoner de knop tijdelijk verwijderd. Zo was er een gaatje ontstaan en dat was net groot genoeg om mijn strijker in te stoppen. Even sputterde het lontje tegen, maar toen kwam er een oorverdovende knal. De massief eikenhouten deur bleek van onder tot boven gespleten. Wegwezen was het devies. Bij terugkomst was er een agent en werd ik ‘opgebracht’ naar het bureau op de Admiraal de Ruyterweg.

Nostalgie

De Oud-Hagenaar

Bladeren door de inhoud is een nostalgische bezigheid. Zeker voor (oud-)inwoners van een van de steden gaat een wereld vol herinneringen open. De reacties zijn zeer enthousiast en op de (kleine) redacties stromen de nieuwe verhalen en de herinneringen binnen.

Het blad, dat in Amsterdam eens in de veertien dagen verschijnt met een oplage van 120.000 exemplaren, wordt verspreid via cafés, winkels, supermarkten en verzorgingshuizen. Op de websites van de verschillende edities wordt duidelijk waar de kranten zijn af te halen: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.

De Oud-Amsterdammer/Rotterdammer/Hagenaar/Utrechter (doorhalen wat niet van toepassing is) samen zijn uitgegroeid tot een medium met een oplage van 370.000 exemplaren.

Archief

Het archief van alle Oud-kranten kan worden gedownload. Klik op de titel om naar het archief van de betreffende krant te gaan. De Oud-Amsterdammer, De Oud-Rotterdammer, De Oud-Hagenaar en de De Oud-Utrechter. Een abonnement via de post kost (Amsterdam) 49,95 euro.

~ André Horlings

Zie ook Het Parool, 5 mei 2012: Scoren met nostalgie (pdf)

gibraltar-cc-gr
Rots van Gibraltar vanuit het zuiden. Op de voorgrond…
kb-niks-nieuws-juni-1-gr
Tekort aan goedkope arbeidswoningen! - De Tribune, 9 januari…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:André Horlings

About André Horlings

view all posts

André Horlings is journalist en van 'vlak na de oorlog' (1945), wat mogelijk zijn interesse verklaart in o.m. geschiedenis en de Tweede Wereldoorlog. Schreef o.m. boek Arnhem Spookstad, over de evacuatie van Arnhem in september 1944 en verzorgde de (eind)redactie voor De verzwegen deportatie over het Duitse dwangarbeiderskamp Rees (1944-1945), dat 'erger was dan andere erge kampen'. Verzorgde in 2011 twee uitvoerig gedocumenteerde verhalen: Bruidegom achter prikkeldraad, over de krijgsgevangenkampen voor officieren in Stanislau en Neubrandenburg (1942-1945) en Het drama van de SS Pavon, over ruim 1400 Nederlandse soldaten die kort na het begin van de oorlog op een schip bij Duinkerken door de Duitsers werden gebombardeerd: 50 doden. Sinds begin 2012 medewerker van Historiek.net; leverancier van gevarieerde artikelen over heden en verleden; actueel, informatief of historisch (zie hierna). Bladert graag in Google Books. Zie ook archief sinds 1995.Download onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: