Oud schilderij Huis ten Bosch teruggevonden

Afb: Hoogsteder & Hoogsteder

Een achttiende-eeuws schilderij met daarop een afbeelding van Paleis Huis ten Bosch is onlangs teruggevonden in Parijs. Dat meldt de NOS dinsdag.

Het rond 1750 door Jan ten Compe gemaakte schilderij was al meer dan tweehonderd jaar zoek. Onlangs werd het schilderij in Parijs ontdekt door kunsthandelaar Willem Jan Hoogsteder. Volgens de kunsthandelaar gaat het om de vroegste en meest gedetailleerdeafbeelding van het paleis zoals dat vandaag de dag bestaat.

- advertentie -

Het schilderij was in 1810 voor het laatst te zien op een veiling. Sinds dinsdag is het werk weer voor het publiek te zien. Het wordt geëxposeerd bij kunsthandel Hoogsteder & Hoogsteder in Den Haag.

Paleis Huis ten Bosch is sinds 1981 het woonpaleis van de koningin. In 1645 werd begonnen met de bouw van het paleis. Het moest een zomerresidentie worden van stadhouder Prins Frederik Hendrik en zijn vrouw, prinses Amalia.

Onder prins Willem IV werd het paleis in de achttiende eeuw grondig verbouwd. Onder leiding van de architect Daniel Marot wordt het gebouw onder meer uitgebreid met een linker- en rechtervleugel. Op het schilderij van Jan ten Compe is het paleis te zien zoals het eruit zag kort na deze verbouwing.

Begraafplaats bij Srebrenica - Foto: CC / Michael BükerHet…
Deel van het ontcijferde dagboek - Afb: Universiteit van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: