Oude Amerikaanse geluidsopname weer te beluisteren

Fonograaf van Edison

Een geluidsopname die uitvinder Thomas Alva Edison in 1878 maakte, is sinds kort weer te beluisteren. Het is de oudst bewaard gebleven geluidsopname van de uitvinder.

Thomas Alva Edison vond in 1877 de fonograaf uit, een voorloper van de grammofoon. Bij de fonograaf werd het geluid ingespeeld en weergegeven door een stalen naald en een rol tinvlies, die om een draaiende stalen cilinder werd aangebracht.

Op 19 februari 1878 ontving Edison patent op zijn uitvinding. De eerste geluidsopname die Edison in 1877 maakte, was het kinderversje Mary Had A Little Lamb. Deze opname is echter verloren gegaan.

De opname die nu weer is te beluisteren dateert uit 1878. Het was lange tijd niet mogelijk dit audiofragment af te spelen. De kans was namelijk erg groot dat het stuk tinfolie dan onherstelbaar zou worden beschadigd. Onlangs werd echter een driedimensionale computerafbeelding van het stuk tinfolie gemaakt. De opname kon hierdoor als het ware gekopieerd worden.

- advertentie -

De opname duurt 78 seconden. Er is onder meer een kinderversje, een kornet en een lachende man te horen. Beluister het audiofragment hieronder:

Edison draagt in 1927 het rijmpje ‘Mary had a little lamb’ voor:

De kaartapplicatie van 'Islands of meaning'Het bedrijf Islands of…
Bernlef in 2008 - Foto: CCAuteur J. Bernlef is…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: