Oude botanische tekeningen keren terug in Leiden

Museum Naturalis in Leiden exposeert vanaf volgende week een serie botanische tekeningen uit de zeventiende en achttiende eeuw. De tentoonstelling heeft als titel Passie voor bloemen.

De tekeningen die getoond worden zijn afkomstig uit de verzameling die Johannes le Francq van Berkhey (1729-1812) in de achttiende eeuw aanlegde. Deze Leidenaar was een fervent verzamelaar van natuurhistorische objecten. Hij schreef ooit ook een proefschrift op botanisch gebied en promoveerde in zijn geboortestad Leiden tot doctor in de geneeskunde.

In ongeveer veertig jaar tijd legde Van Berkhey een bijzondere natuurhistorische verzameling aan. Deze omvat onder meer een collectie tekeningen en gravures die op wetenschappelijk geordende wijze de levende natuur in beeld brengt.

- advertentie -Naturalis:

Op het gebied van politiek had Van Berkhey zo zijn ideeën, waarmee hij in opspraak kwam. In 1785 moest hij zijn collectie laten veilen om een advocaat te kunnen betalen.

De verzameling werd opgekocht door het Spaanse Koninklijk Kabinet voor Natuurlijke Historie.

Naar aanleiding van de tentoonstelling keren voor het eerst in lange tijd enkele werken uit de verzameling terug in Leiden. Museum Naturalis toont 41 botanische aquarellen uit de verzameling. Deze zijn afkomstig uit de Koninklijke Hortus Botanicus Madrid en gemaakt door verschillende kunstenaars waaronder Sibylla Merian (1647-1717) en Georg Ehret (1708-1770).

De tentoonstelling Passie voor bloemen loopt van 29 maart tot en met 8 juli 2012

museumgouda-streetview
MuseumgoudA (Google Streetview)In de nacht van dinsdag op woensdag…
tropenmuseum-prijs-gr
Jonge krijgers in de tentoonstelling 'Paleisgeheimen' - Foto: Tropenmuseum…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: