Oude Porsche van de Rijkspolitie onder de hamer

Bij veilinghuis Bonhams in België wordt vrijdag een bijzondere Porsche geveild. Het gaat om een auto die begin jaren zestig door de Rijkspolitie is gebruikt.

Foto: Bonhams

Foto: Bonhams


Doordat begin jaren zestig steeds meer mensen een auto aanschaften en het dus steeds drukker werd op de wegen, startte de Rijkspolitie een eenheid op die toezicht moest houden op het verkeer.

Op dat moment was er nog geen maximumsnelheid en vangrails waren er ook nog niet. Er gebeurden geregeld ongelukken. Naar Duits voorbeeld gingen vanaf 1962 daarom agenten in Porsches de weg op om toezicht te houden en hardrijders vermanend toe te spreken (of zwaaien). Dienders, zo meldt het veilinghuis, moesten tenminste vijfentwintig jaar oud zijn én getrouwd. Bij voorkeur hadden de toezichthouders op de weg ook kinderen omdat die mannen, zo meende men, meer verantwoordelijkheidsgevoel hadden.

Bonhams zegt één van de twaalf Porsches te veilen die oorspronkelijk door de Rijkspolitie werden gebruikt. De wagen is lange tijd als gewone cabriolet in gebruik geweest. Zo’n tien jaar geleden werd de wagen in oude luister hersteld.

- advertentie -

Verwacht wordt dat de historische wagen, een Porsche 356B 1600 cabriolet, minimaal 140.000 euro opbrengt.

Op de Viva 400 lijst 2014Sarah Thurlings-Heijse, directeur…
Angkor Wat - cc
Angkor Wat - ccEen Nederlandse toerist heeft tijdens…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: