Oude replica van de Mona Lisa ontdekt

Links de replica, rechts het origineel. Klik voor een vergroting – Foto: Prado

Het Prado Museum in Madrid heeft een oude replica ontdekt van het wereldberoemde schilderij Mona Lisa van Leonardo Da Vinci. Volgens kunsthistorici is de replica waarschijnlijk vervaardigd door een leerling van de meester.

De replica bevindt zich al langere tijd in de collectie van het Prado. Veel aandacht werd er echter niet aan geschonken omdat het mysterieuze landschap op de achtergrond – zoals te zien op de originele Mona Lisa – op de replica ontbrak.- advertentie -

Links de replica, rechts het origineel. Klik voor een vergroting – Foto: Prado

Links de replica, rechts het origineel – Foto: Prado

Tijdens een recente restauratie werd echter duidelijk dat de zwarte achtergrond op deze replica veel later werd aangebracht dan het portret van de glimlachende dame. Deze zwarte verflaag

De replica vóór de restauratie – Foto: Prado

zou ongeveer halverwege de achttiende eeuw op het werk zijn aangebracht. Na deze ontdekking werd de vernislaag en de zwarte achtergrond voorzichtig van de replica verwijderd en kwam het ‘mysterieuze landschap’ aan de oppervlakte.

In vergelijking met het origineel is de gerestaureerde replica veel helderder van kleur en ook de details van het landschap zijn een stuk scherper te zien. Het origineel bevindt zich in het Louvre in Parijs en zal vermoedelijk niet gerestaureerd worden omdat het daar te kwetsbaar voor is.

Volgens onderzoekers zijn de twee schilderijen, die ongeveer even groot zijn, allebei in de zestiende eeuw gemaakt in het atelier van Da Vinci. Op beide doeken zouden door de schilders ook dezelfde wijzigingen zijn aangebracht. Dit zou er op wijzen dat de schilderijen tegelijkertijd werden gemaakt.

Als makers worden zowel Giacomo Salaí als Francesco Melzi genoemd, beide leerlingen van Leonardo da Vinci. De gerestaureerde versie van de replica wordt op 21 februari onthuld in het Prado.

Meisje met de parel - Johannes Vermeer, ca. 1665Een…
Piet Mondriaan in zijn archief in Parijs, 1923Het Rijksbureau…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: