Oude Russische plantendatabase herontdekt

Oude Russische plantendatabase herontdekt

Nederlandse en Russische wetenschappers hebben onlangs een oude waardevolle plantendatabase herontdekt. De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft dat donderdag bekendgemaakt.

Het gaat om een database die tussen 1950 en 1980 werd aangelegd door een Russisch onderzoeksteam onder leiding van Ivan Aleksandrovich Selivanov. Dit team van de Universiteit van Perm verzamelde een grote hoeveelheid gegevens over symbiose tussenplanten en schimmels uit de voormalige Sovjet-Unie.

- advertentie -

De dataset bestaat uit 2970 plantensoorten van 155 plantenfamilies uit 154 plaatsen. Dat volgens de VU ongeveer even groot als alle gegevens op dit gebied die buiten de Sovjet-Unie zijn verzameld. De gegevens zijn volgens de universiteit onder meer van belang omdat ze een “belangrijke ecologische symbiose documenteren”

Enkele bevindingen van de Russische wetenschappers werd ooit epubliceerd in een boek in het Russisch, maar de dataset zelf, alleen beschikbaar op papier, werd verstopt in de bijlage van een proefschrift verborgen in verschillende Russische bibliotheken. Toen onderzoeksleider Selivanov in 1998 werden de gegevens nog slechter toegankelijk.

Nederlandse en Russische wetenschappers hebben de database vertaald en gedigitaliseerd. Volgens de onderzoekers kan de informatie helpen om voeding en groei van planten in verschillende klimaatzones en de evolutie van bijzondere symbioses beter te begrijpen.

De gemoderniseerde dataset is gepubliceerd in het internationale ecologische tijdschrift Ecology.

slot-oranienbaum-gr
Slot Oranienbaum - Foto: CC/Doris AntonyKoningin Beatrix heeft woensdag…
Artistieke impressie van een atoomkernDe Radboud Universiteit in Nijmegen

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: