Oude spoorbrug Zwolle-Hattem gesloopt

Oude spoorbrug

De oude spoorbrug tussen Zwolle en Hattem wordt vanaf vandaag gesloopt. De komende dagen en weken zullen de oude stalen delen van de brug op pontons via de IJssel worden afgevoerd.

De brug heeft zijn functie verloren nu spoorbeheerder ProRail de naastgelegen nieuwe spoorbrug, de Hanzeboog, in gebruik genomen. De oude brug bestaat onder meer uit een hefdeel, boog, spoordijk en pijlers op land en in de rivier. Vanaf volgende week zullen ook hijskranen ingezet worden om de brugdelen te verwijderen.- advertentie -

Met de sloop van de spoorbrug verdwijnt een stuk spoorhistorie. De spoorbrug werd in 1864 aangelegd om de ontwikkeling van Noord- en Noordoost-Nederland vooruit te helpen. De eerste steen werd gelegd door minister Johan Rudolph Thorbecke (1798-1872). Begin juni reed er voor het laatst een trein over de brug.

Een aantal onderdelen van de brug, zoals twee hefwielen, wordt bewaard en verwerkt in een monument dat in de uiterwaarde bij Hattem een plek krijgt. Het gros van het staal wordt over de rivier afgevoerd en later gerecycled.

Open MonumentendagDe vijfentwintigste Open Monumentendag heeft dit weekend een…
Nationale BalletHet Nationale Ballet bestaat vijftig jaar en viert…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: