Oude zeemijn vol springstof ligt jarenlang in tuin

De oude zeemijn (politie Zaltbommel)

De oude zeemijn (politie Zaltbommel)

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) deed onlangs een bijzondere vondst in het dorpje Brakel. Medewerkers van de opruimingsdienst waren ingeschakeld nadat een man had aangegeven een oude mortiergranaat te hebben gevonden. Bij aankomst ontdekten de ambtenaren dat de man thuis een gevaarlijke zeemijn bewaarde.

Hoewel de ontsteking eruit was gehaald, bevond zich nog zo’n driehonderd kilo springstof in de mijn. Volgens de politie had de zeemijn uit zichzelf kunnen ontploffen. De gevolgen hadden dan groot kunnen zijn. Het effectgebied van de mijn was waarschijnlijk zo’n twee kilometer. Inmiddels is de mijn op de Munnikenlandse Waalkade bij Brakel onschadelijk gemaakt.

De voormalige eigenaar van de zeemijn blijkt het gevaarlijke object te hebben gekregen van zijn vader. Die viste de mijn in de jaren dertig uit de Waal. Tientallen jaren bewaarde de man het object vervolgens in zijn tuin.

Zeemijn uit tuin tot ontploffing gebracht

- advertentie -
Koningin Wilhelmina
Koningin WilhelminaIn opdracht van de VPRO wordt er…
UnescoOp voordracht van de ministers van OCW, Buitenlandse…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: