Oudste aspergezaden van Nederland gevonden

Asperges

Bij archeologisch onderzoek in de omgeving van het Stationsplein in Haarlem zijn de oudste aspergezaden van Nederland gevonden. De gemeente Haarlem heeft dat dinsdag bekendgemaakt.

De zaden bleken bewaard te zijn in een kuil en dateren uit de zeventiende eeuw. Volgens de archeologen is het voor eerst dat er bij archeologisch onderzoek in Nederland aspergezaad is aangetroffen. De opgraving vond al enige tijd geleden plaats. Bij de uitwerking van de resultaten werd ookarcheobotanisch onderzoek uitgevoerd – onderzoek naar de resten van planten en zaden. Meestal zijn zulke resten niet bewaard. Bijzonder is dat er nu dus wel zaden van een groente gevonden werden.

- advertentie -

De gevonden zaden laten zien dat de asperges niet geïmporteerd zijn, maar dat ze in de omgeving van Haarlem gekweekt werden. Dit is opvallend want vaak wordt bij de aspergeteelt gelijk aan Limburg gedacht. Op schilderijen uit de zestiende en zeventiende eeuw staan asperges al afgebeeld. In kruidenboeken uit die tijd is verder echter weinig te vinden over de teelt van asperges.

Het archeologisch onderzoek vond plaats aan de Haarlemse Kruisweg bij het verwijderen van het oude riool in het kader van de herinrichting van het Stationsplein van Haarlem. Het onderzoek werd begeleid door ADC ArcheoProjecten.


Stilleven uit 1651 van Floris van Schooten waarop onder meer asperges te zien zijn (Rijksmuseum Amsterdam)


Foto van het tafellaken van Jasper van Kinschot uit…
[caption id="attachment_16246" align="alignleft" width="265"]Soldaat ontvangt na 42 jaar Medal of Honor De…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: