Oudste Auschwitz-overlevende overleden

Antoni Dobrowolski, die voor zover bekend de oudste overlevende van concentratiekamp Auschwitz was, is zondag op 108-jarige leeftijd in het Poolse stadje Debno overleden. Een medewerker van het Auschwitz-museum heeft dat bekendgemaakt.

De Pool werd in 1942 opgepakt door de Duitsers omdat hij in het geheim les had gegeven. Nadat de Duitsers het land in 1939 waren binnengevallen, waren alle onderwijsinstellingen gesloten. Alleen kinderen tot vier jaar mochten nog naar school.


Alleen in het geheim was er verder nog onderwijs te volgen.

- advertentie -

Antoni Dobrowolski, ooit leraar Pools, gaf in het geheim les maar werd dus betrapt door de Duitsers. In juni 1942 werd hij naar concentratiekamp Auschwitz gestuurd. Later werd hij verplaatst naar de concentratiekampen Gross-Rosen en Sachsenhausen. Dobrowolski bevond zich in dit laatste kamp, boven Berlijn, toen hij in 1945 werd bevrijd.

Na de oorlog vestigde Dobrowolski zich in Debno, een stadje in het noordwesten van Polen. Hij ging toen ook weer les geven.

Auschwitz werd van 1940 tot de bevrijding door het Rode Leger in januari 1945 door de nazi’s gebruikt. In totaal werden er tijdens de oorlog meer dan 1,5 miljoen mensen naar het kamp gedeporteerd. In Auschwitz werden zeker 1,1 miljoen mensen gedood, het merendeel Joden.

Resten Britse soldaat WOII geborgenMedewerkers van Defensie hebben vorige…
Een van de foto´s die Brasse in Auschwitz maakte…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: