‘Oudste complete thorarol ter wereld ontdekt’

Afb: Universiteit van bologna

Een hoogleraar van de universiteit van Bologna heeft een thorarol uit de twaalfde of dertiende eeuw na Christus ontdekt. Het gaat mogelijk om de oudste complete thorarol ter wereld, meldt de BBC.

Bologna


De vondst werd gedaan door Mauro Perani, hoogleraar Hebreeuws aan de Italiaanse universiteit. Het bestaan van de thorarol was al lang bekend, maar tot voor kort ging men er van uit dat hij slechts enkele honderden jaren oud was. In 1889 was het object namelijk door een bibliothecaris onderzocht en die stelde dat hij uit de zeventiende eeuw kwam.

Hoogleraar Perani onderzocht de thorarol enige tijd geleden en ontdekte toen dat de thorarol veel ouder moest zijn. Hij leidde dit onder meer af uit het gebruikte handschrift. Dit zou kenmerken bevatten van de oude Babylonische schrijftraditie.

- advertentie -

De thorarol, die een lengte heeft van zesendertig meter, is hierna ook nog met behulp van koolstofonderzoek gedateerd. De tekst blijkt tussen 1155 en 1225 na Christus met de hand te zijn geschreven op perkament van schapenhuid. De thorarol bevat de complete tekst van de Pentateuch (Genesis, Exodus, Leviticus, Numeri en Deuteronomium).

Hoe en wanneer de thorarol in Bologna is terechtgekomen is niet bekend.

Gerelateerde boeken:

PRIKBORD - Historische Vereniging Berlicum Middelrode houdt fietstocht naar Orthen en haar…
PfahlbaumuseumEen deel van de Griekse antiquiteiten die tijdens de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: