‘Oudste dinosaurus gevonden in Londen’

Zo zou de dinosaurus er ongeveer uit hebben gezien – Afb: NHM/Mark Witton

In Londen zijn mogelijk de oudste resten van een dinosaurus gevonden. De vondst werd op een bijzondere plek gedaan: in een opslag van het Natural History Museum in Londen.

Stuk poot van de dinosaurus – Foto: Natural History Museum


De resten van de dinosaurus lagen al lange tijd in het museum maar de ouderdom ervan was nooit vastgesteld. Onderzoek heeft nu aangetoond dat het dier ongeveer 245 miljoen jaar geleden op aarde rond moet hebben gelopen. De leeftijd van de oudst bekende dinosaurus is met de vondst zo’n 10 tot 15 miljoen jaar opgeschoven. Wetenschappers meldden dat deze week in het wetenschappelijke magazine Biology Letters.

Groot was de dinosaurus niet. Hij had ongeveer het formaat van een labrador. Zijn staart was met één meter wel een stuk langer dan die van de hond. Wetenschappers vermoeden dat het dier rechtop liep en dat hij tussen de twintig en zestig kilo woog.

- advertentie -

De resten van de dinosaurus werden in de jaren dertig van de vorige eeuw gevonden bij het Nyasa-meer in het huidige Malawi. De vondst werd destijds gedaan door de Britse wetenschapper Rex Parrington. Na de vondst werd echter niet onderzocht hoe oud de dinosaurus was. Nu is dat wel gedaan.

De tot nu toe onbekende soort is vernoemd naar de vindplaats en de ontdekker: Nyasasaurus Parringtoni.

plancius-wereldkaart-1594-bronkhorst
Afb: Omroep Gelderland In het Gelderse Bronkhorst is afgelopen…
Keira Knightley als Anna Karenina - Still Anna Karenina…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: