‘Oudste dorp van Europa gevonden in Bulgarije’

De nederzetting – Nationaal archeologisch instituut Bulgarije

Archeologen hebben in Bulgarije resten gevonden van wat ze een ‘prehistorisch dorp’ noemen. De vondst werd gedaan in het oosten van Bulgarije. Het zou gaan om het ‘oudste dorp van Europa’.

De archeologen vonden bij Provadia, een plaats bij de Zwarte Zee, onder meer sporen van huizen met twee verdiepingen en resten van toegangspoorten en verdedigingsmuren. Ook zijn er menselijke resten gevonden. Afgaande op de ouderdom van de gevonden verdedigingsmuren zou het dorp gesticht zijn tussen 4700 en 4200 voor Christus.

Volgens Vasil Nikolov, een professor die verbonden is aan het nationaal archeologisch instituut van Bulgarije, zijn de muren drie meter hoog en ongeveer twee meter dik. Hij zegt dat het om de oudst bekende fortificatie uit de Europese prehistorie gaat.

- advertentie -

In het dorp zouden zo’n 350 mensen bij elkaar hebben gewoond. Waarom er zulke grote verdedigingsmuren werden gebouwd voor het vrij kleine dorp is niet helemaal duidelijk. Gesuggereerd wordt dat de bewoners van het dorp handelden in zout. Het gebied is namelijk zeer rijk aan zout en archeologisch onderzoek heeft aangetoond dat er in de buurt van de nederzetting al vanaf ongeveer 5500 voor Christus aan zoutwinning werd gedaan. Zout was in de oudheid zeer kostbaar en het is dus goed mogelijk dat het dorp hier veel rijkdom mee vergaarde.

Interieur van de Sixtijnse Kapel - Foto: CC/SailkoPaus Benedictus…
aigion-necropolis
Foto: greeknewsagenda.grArcheologen van de Universiteit van Udine hebben een…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: