Oudste kaart Zuidelijke Nederlanden ontdekt

Detail van de kaart

Bij een antiquariaat in Breda is een bijzondere kaart van de Zuidelijke Nederlanden ontdekt. De kaart dateert uit 1557. Het is daarmee de oudst bekende kaart van de Zuidelijke Nederlanden, meldt Omroep Brabant.

De kaart zat in een kroniek uit 1586. Deze kroniek belandde onlangs bij antiquariaat Plantijn in Breda. Bij het doorbladeren van dit werk, werd de oude topografische kaart ontdekt. De kaart blijkt een kopie te zijn van een ongeveer dertig jaar oudere Antwerpse landkaart.Na de ontdekking is de kaart onderzocht door medewerkers van de Universiteitsbibliotheek in Utrecht. Volgens hen gaat het om de oudst bekende kaart van de Zuidelijke Nederlanden. Het huidige Brabant viel hier destijds ook onder.

- advertentie -

Het gaat om een uitgebreide kaart met daarop verschillende tekeningen van onder meer kerken, kastelen en kloosters. Bijzonder is de aanwezigheid van tekeningen van de haringvloot en de Spaanse vloot op de Noordzee.

De kaart loopt van Trier in Duitsland tot Calais in Frankrijk. Volgens Omroep Brabant is de bijzondere kaart verkocht aan de Koninklijke Bibliotheek in Brussel. Die zou de kaart gaan tentoonstellen.

De voormalige burgemeesterswoningEen bekend historisch pand in Sprang-Capelle (Waalwijk)…
Campagnebeeld voor de Nacht van de Geschiedenis (ontworpen door…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: