Dark
Light

‘Oudste recepten uit de Middeleeuwen gevonden’

Auteur:
1 minuut leestijd
Durham - cc
Durham - cc

In Groot-Brittannië is een manuscript uit de twaalfde eeuw opgedoken waarin enkele recepten zijn beschreven. Onderzoekers spreken van het oudste kookboek uit de Middeleeuwen.

De vondst werd gedaan in een klooster in Durham. Het gaat vooral om recepten voor sauzen bij onder meer schapenvlees, varkensvlees, kip en eend. De teksten zijn rond 1140 geschreven en daarmee zijn ze honderdvijftig jaar ouder dan de oudste recepten die tot nu toe bekend waren uit de Middeleeuwen. De teksten zijn geschreven in het Latijn.

Medische recepten

Het manuscript bevat volgens de universiteit van Durham vooral medische recepten. De sauzen blijken bedoeld te zijn geweest om de gezondheid van mensen mee te verbeteren. Een van de recepten komt volgens het manuscript uit Poitou, een voormalige provincie in het westen van Frankrijk. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat internationale reizigers in de Middeleeuwen recepten overbrachten naar Durham.

De ingrediënten bestaan voornamelijk uit peterselie, peper, knoflook, mosterd en koriander.

Later deze maand gaan studenten archeologie, Engels en geschiedenis in een restaurant in Newcastle proberen de sauzen en gerechten na te maken. Een aantal dagen daarna worden de schotels tijdens een lezing als middagmaal geserveerd.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gerelateerde rubrieken:

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×