‘Oudste recepten uit de Middeleeuwen gevonden’

Durham – Foto: CC

In Groot-Brittannië is een manuscript uit de twaalfde eeuw opgedoken waarin enkele recepten zijn beschreven. Onderzoekers spreken van het oudste kookboek uit de Middeleeuwen.

De vondst werd gedaan in een klooster in Durham. Het gaat vooral om recepten voor sauzen bij onder meer schapenvlees, varkensvlees, kip en eend.


De teksten zijn rond 1140 geschreven en daarmee zijn ze honderdvijftig jaar ouder dan de oudste recepten die tot nu toe bekend waren uit de Middeleeuwen. De teksten zijn geschreven in het Latijn.

- advertentie -

Het manuscript bevat volgens de universiteit van Durham vooral medische recepten. De sauzen blijken bedoeld te zijn geweest om de gezondheid van mensen mee te verbeteren. Een van de recepten komt volgens het manuscript uit Poitou, een voormalige provincie in het westen van Frankrijk. Volgens de onderzoekers bewijst dit dat internationale reizigers in de Middeleeuwen recepten overbrachten naar Durham.

De ingrediënten bestaan voornamelijk uit peterselie, peper, knoflook, mosterd en koriander.

Later deze maand gaan studenten archeologie, Engels en geschiedenis in een restaurant in Newcastle proberen de sauzen en gerechten na te maken. Een aantal dagen daarna worden de schotels tijdens een lezing als middagmaal geserveerd.

Gerelateerde boeken:

Maand van de GeschiedenisSinds deze week kunnen er evenementen…
Vlag van een internationale brigade tijdens de Spaanse BurgeroorlogTussen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: