Oudste zakelijke brief Anton Philips gevonden

De eerste zakelijke brief van Anton Philips - Foto: Philips Museum

De eerste zakelijke brief van Anton Philips – Foto: Philips Museum

In Zuid-Afrika is onlangs de oudste zakelijke brief van Anton Philips gevonden. De brief is gedateerd op 28 januari 1895 en gericht aan F.J. Domela Nieuwenhuis, Consul der Nederlanden in Pretoria, Zuid-Afrika.


In deze brief schrijft de man die Philips goot maakte, als lid der Vereeniging Hou & Trouw, een studentenvereniging van de Amsterdamsche Handelsschool, het volgende:

De Zuid Afrikaansche Republiek steeds meer en meer electrisch verlicht wordende, menen wij dat dit land zeker een groot nieuw afzetgebied voor ons artikel (electrische gloeilampen) zou kunnen worden, mits wij met verschillende groote grossiers of electrische installateurs (…) in verbinding konden komen.

De brief wordt binnenkort opgenomen in de tentoonstelling van het Philips Museum in Eindhoven.

Op het moment van schrijven was Anton Philips twintig jaar oud en nog maar enkele weken in dienst bij Philips & Co. Hij startte als verkoper in het gloeilampenbedrijf dat zijn broer Gerard Philips en vader Frederik in 1891 hadden opgericht. Anton Philips zou in de jaren dertig uiteindelijk de aanzet geven tot de ontwikkeling van Philips tot multinational.

- advertentie -

Gerelateerde uitgaven:

Het eerste logo van PSVVoetbalclub PSV bestaat zaterdag…
Foto: stock.xchngEuropese mannen zijn, in ongeveer honderd jaar…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: