Overzicht van Nederlandse kunst na 1945

Nederlandse kunst na 1945

Nederlandse kunst na 1945

In het Stedelijk Museum Schiedam is sinds zaterdag de tentoonstelling Ik hou van Holland. Nederlandse kunst na 1945 te zien. De tentoonstelling geeft een beeld van de ontwikkeling van de Nederlandse kunst van 1945 tot nu.


Voor de expositie selecteerde het museum ruim honderd kunstwerken die bepalend zijn voor de kunst in deze periode. De tentoonstelling laat ook de maatschappelijke context van de werken zien, waardoor volgens het museum ook de “signalerende en reflecterende functie” van kunst zichtbaar wordt.

De tentoonstelling duurt twee jaar, maar gedurende de looptijd zijn er verschillende wisselingen. Belangrijke thema’s in de tentoonstelling zijn: Vrijheid 1945 – 1955, Wederopbouw & Welvaart 1955-1970, Emancipatie & Identiteit 1970 – 1989, Verruiming van grenzen & Engagement 1990 – nu.

Het museum over de tentoonstelling:

- advertentie -

Dit overzicht toont een proces van voortgaande bevrijding en bespiegelingen op die vrijheid. Zowel in de kunst als in de samenleving worden taboes geslecht en nieuwe normen bevochten. Artistieke en maatschappelijke vernieuwingen zijn nauw met elkaar verweven, zo blijkt hier. De tentoonstelling rekent dan ook af met het vooroordeel dat kunst wereldvreemd zou zijn en toont juist de wisselwerking met de eigen tijd en omgeving.

De tentoonstelling loopt van 21 september 2013 tot 6 september 2015.

Gerelateerde boeken:

Afb: Nederlands Stripmuseum
Afb: Nederlands StripmuseumHet Nederlands Stripmuseum in Groningen heeft…
Tipje van de sluier?
Tipje van de sluier?De Nieuwe Kerk Amsterdam heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: