Overzichtstentoonstelling Rothko in Gemeentemuseum

Oranje, rood, geel – Mark Rothko, 1961

Het Gemeentemuseum in Den Haag komt in het najaar van 2014 met een grote overzichtstentoonstelling van het werk van de Amerikaanse kunstenaar Mark Rothko (1903-1970). Museumdirecteur Benno Tempel heef dat enkele dagen geleden gezegd tegenover het radioprogramma Opium van de AVRO.

Mark Rothko, eigenlijk Marcus Rothkowitz, werd geboren in Letland en groeide op in de Verenigde Staten. Hij werd bekend als een van de grote vertegenwoordigers van het abstract expressionisme. In veel van zijn werken probeerde kunstenaar de ruimte in kleur zichtbaar maken zonder dat op de doeken zelf verwezen werd maar de buitenwereld.

Vorige week werd bij Christie’s in New York nog een groot doek van de kunstenaar geveild. Het werk uit 1961, getiteld Oranje, rood, geel bracht bijna 67 miljoen euro op. Een record voor de kunstenaar.

- advertentie -

Voor de overzichtstentoonstelling zal het Gemeentemuseum samenwerken met de National Gallery of Art in Washington dat veel werken van Rothko bezit. Het Amerikaanse museum toonde eerder verschillende werken van Piet Mondriaan uit de collectie van het Gemeentemuseum.

Slideshow met werken van Mark Rothko

Andreas Blühm - Foto: Groninger MuseumDe Raad van Toezicht…
israels-noordeinde-1917-gr
Noordeinde Den Haag - Isaac Israels, 1917 (particuliere collectie)Op…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: