Paard en ruiter in de Griekse wereld en Centraal Azië

Affiche voor de tentoonstelling

In het Allard Pierson Museum in Amsterdam is momenteel de dubbeltentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan te zien. In deze tentoonsteling staan de impact van paard en ruiter in de Griekse wereld en Centraal Azië centraal.

Het museum neemt de komende maanden twee culturen onder de loep. Een nomadisch, vroeger gevreesd, volk op de steppe van Azië en een in steden gevestigde, invloedrijke samenleving rond de Middellandse Zee die wij kennen als de bakermat van onze huidige Westerse beschaving.

Het Griekse deel van de tentoonstelling toont de opkomst en het gebruik van het paard als rijdier en statussymbool grofweg vanaf het Troje van Homerus tot en met Alexander de Grote, tussen 1300 en 300 voor Christus.

- advertentie -

Het Mongoolse gedeelte toont recent opgegraven archeologische vondsten, afkomstig uit rotsgraven in Mongolië.Deze vondsten uit de zevende tot de veertiende eeuw na Christus zijn erg goed bewaard gebleven. Het gaat onder meer om muziekinstrumenten, kleding, wapens en zadels en paardentuig. In deze periode begon dankzij de introductie van de stijgbeugel de opmars van de steppevolkeren, die een hoogtepunt kende in 1206 met de stichting van het Mongoolse Rijk door Djenghis Khan, één van de grootste rijken uit de wereldgeschiedenis.

Bij de tentoonstelling is een publieksboek verschenen over het Mongoolse deel van de tentoonstelling. Klik hier voor meer informatie.

De tentoonstelling Paard & Ruiter – Van Homerus tot Djenghis Khan loopt van 16 mei tot en met 16 september 2012

israels-noordeinde-1917-gr
Noordeinde Den Haag - Isaac Israels, 1917 (particuliere collectie)Op…
european-museum-of-the-year-textiel
European Museum of the YearHet Textielmuseum in Tilburg heeft…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: