Paleis Het Loo toont aanwinsten

Prins Willem IV, 1751 - Johann Valentin Tischbein (Paleis Het Loo)

Prins Willem IV, 1751 – Johann Valentin Tischbein (Paleis Het Loo)

De collectie van Paleis Het Loo is afgelopen jaar uitgebreid met enkele bijzondere stukken. Het museum toont de aanwinsten, waaronder een schilderijtje van koningin Wilhelmina en een portret van prins Willem IV geschilderd door Tischbein, vanaf aankomende zaterdag aan het publiek.

Koningin Wilhelmina, Studie van viooltjes (Paleis Het Loo)

Koningin Wilhelmina, Studie van viooltjes (Paleis Het Loo)


Het werkje dat koningin Wilhelmina maakte heeft als titel Studie van viooltjes. De vorstin schonk dit schilderijtje aan één van de hoveniers die de tuin van Het Loo onderhield. Het portret van prins Willem IV
is gemaakt door hofschilder J.V. Tischbein en is volgens het museum “van uitzonderlijk hoge kwaliteit”. Met name de weergave van de stoffen en het kant zijn bijzonder.

Naast deze aanwinsten is de collectie uitgebreid met een reiskistje uit circa 1875. Koning Willem III steunde de kunsten door beurzen te verstrekken aan talentvolle, jonge kunstenaars. Altzangeres Dorothea Catharina van Rooij kreeg na afloop van haar studiebeurs dit reiskistje van Willem III cadeau. Het museum:

“Op ingenieuze wijze past alles wat een dame op reis nodig heeft om te schrijven en zich mooi te maken in één compacte cassette.”

Het reiskistje kwam in de collectie van Paleis Het Loo door een legaat van de kleinzoon van de zangeres.

- advertentie -

De aanwinsten zijn vanaf zaterdag te bewonderen in de Aanwinstenkamer van het museum.

Reisnecessaire door koning Willem III geschonken aan Dora van Rooy, één van Zijne Majesteit’s pensionaires (Paleis Het Loo)

Reisnecessaire door koning Willem III geschonken aan Dora van Rooy, één van Zijne Majesteit’s pensionaires (Paleis Het Loo)

Francisco FrancoIn het Verzetsmuseum in Amsterdam is vanaf…
Mammoet in Laturalis in Leiden - Foto: NaturalisDe…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: