Paleis Het Loo toont souvenirverzameling

Oranje Boven, Oranjesouvenirs, Kop en schotel met portret Wilhelmina en Emma tgv inhuldiging, 1898 – Foto: T. Haartsen (by-sa)

Paleis Het Loo toont vanaf 8 oktober vele honderden souvenirs die herinneren aan gebeurtenissen rond het Huis van Oranje. Van een eeuwenoude aardewerk kruik met het wapen van de stadhouder uit ongeveer 1600 tot de bekende Oranjesouvenirs ter gelegenheid van de geboorte van de dochters van Willem-Alexander en Máxima.

Al sinds de zestiende eeuw is het Huis Oranje-Nassau verweven met het Nederlandse volk. Omdat de Oranjes optraden als stadhouders en later als koning(inn)en zijn belangrijke gebeurtenissen in hun leven vaak ook van staatkundige betekenis geweest.- advertentie -

Glas tgv verloving prinses Beatrix en prins Claus, 1965 – Foto: T. Haartsen (by-sa)

Geboorte, huwelijk, overlijden of een inhuldiging waren momenten van persoonlijk én politiek belang. Al die momenten hebben al sinds eeuwen vaste vorm gekregen in souvenirs. Paleis Het Loo presenteert in de expositie getiteld Oranje Boven! een omvangrijke keuze uit een bonte verzameling Oranje-souvenirs.

Doorgaans ging het om niet al te kostbare producten die op grote schaal konden worden gemaakt, zoals tabakspijpen of borden van aardewerk, beschilderd met oranjeappeltjes, een portret en een jaartal. Toen in de negentiende eeuw de industriële massaproductie opkwam, konden de Oranje-souvenirs elke gewenste vorm aannemen: van bekers, glazen, parfumflesjes en horloges tot zakdoeken, sigarenbandjes, bierviltjes en T-shirts.

Hoogtepunt was de periode waarin koningin Emma regentes was (1890-1898) en de daaropvolgende inhuldiging van de jonge koningin Wilhelmina in 1898. Ook de geboorte van prinses Juliana in 1909 en de inhuldiging van koningin Beatrix in 1980 waren aanleiding voor productie van de meest uiteenlopende souvenirs.

De souvenirverzameling van Paleis Het Loo bestaat in hoofdzaak uit stukken die de Geschiedkundige Vereniging Oranje-Nassau samenbracht en aan Het Loo in langdurig bruikleen afstaat. Het vermoedelijk oudste stuk in de tentoonstelling is een kruik met het wapen van stadhouder prins Maurits uit circa 1600, het meeste recent zijn enkele welbekende souvenirs ter gelegenheid van de geboorte van de drie dochters van prins Willem-Alexander en prinses Máxima.

Ook heeft Paleis Het Loo een aantal Oranje-verzamelaars uitgenodigd een deel van hun verzameling met het bijbehorende verhaal in de tentoonstelling van Oranje-souvenirs te laten zien. Als eerste (8 t/m 23 oktober) is de beurt aan royalty-journalist Marc van der Linden.

De tentoonstelling is samengesteld mede dankzij een omvangrijk bruikleen van het Oranje Museum te ’s Gravendeel. Bij de tentoonstelling verschijnt een publicatie.

De tentoonstelling loopt van 8 oktober 2011 t/m 8 januari 2012

dirck-van-delen-beeldenstorm-gr
Nachtwacht, 1642 - RembrandtConservatoren en restauratoren van het Rijksmuseum…
vittorian-museum-rome
Museum Vittoriano aan de Piazza Venezia in RomePrinses Máxima…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: