Paleis Het Loo verwerft zilveren kom van Willem III

De kom van Willem III - Foto: Paleis Het Loo

De kom van Willem III – Foto: Paleis Het Loo

Op een veiling van Sotheby’s in Londen heeft Paleis Het Loo een verguld zilveren kom uit 1680 met bijbehorend presenteerblad aangekocht. Het stuk is in bezit geweest van prins Willem III, de grondlegger van Het Loo. Volgens het museum is de kom zeer bijzonder omdat veel van Willems kostbare zilver door vererving uit het zicht raakte of werd omgesmolten.


De bijna twintig centimeter hoge verguld zilveren kom heeft twee oren en een deksel. Op de kom en het presenteerblaadje staat het gegraveerde wapen van prins Willem III (1650-1702). De precieze functie van de kom is niet bekend. In Engeland stond dit type lange tijd bekend als een ‘porringer’, een kom bedoeld voor pap (porridge), soep en andere gerechten die met een lepel worden gegeten.

Koningin Elizabeth I van Engeland beschikte over meerdere van dit soort kommen op presenteerschotels. Aanvankelijk waren zij puur functioneel, maar al snel kreeg dit type tafelgoed de status van officieel geschenk. In een lijst uit 1697 met voorwerpen van goud en zilver van Willem III, in bewaring gegeven bij zijn zilversmid Adam Loofs, komen enkele verguld zilveren kommen met oren en een deksel voor. Het is volgens Paleis Het Loo niet ondenkbaar dat Loofs de zilversmid was van de kom en presenteerblad. Mogelijk maakte hij gebruik van het keurmerk uit 1680 van de toen al overleden Haagse zilversmid Hans Coenraet Breghtel.

De kom en zijn presenteerblad bevonden zich in Engeland op het moment dat koning-stadhouder Willem III daar in 1702 overleed. De stukken bleven in handen van adellijke families, totdat ze halverwege de twintigste eeuw in de kunsthandel terecht kwamen.

- advertentie -

De verguld zilveren kom en presenteerblad zijn vanaf aankomende dinsdag te zien in de Vestibule op Paleis Het Loo.

De middeleeuwse kerstwieg - Foto: RijksmuseumHet Rijksmuseum heeft…
De nieuwe Van Gogh GameVijf musea hebben, samen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: