Dark
Light

Paleis Het Loo verwerft zilveren kom van Willem III

Auteur:
1 minuut leestijd
De kom van Willem III - Foto: Paleis Het Loo
De kom van Willem III - Foto: Paleis Het Loo

De kom van Willem III - Foto: Paleis Het Loo
De kom van Willem III – Foto: Paleis Het Loo
Op een veiling van Sotheby’s in Londen heeft Paleis Het Loo een verguld zilveren kom uit 1680 met bijbehorend presenteerblad aangekocht. Het stuk is in bezit geweest van prins Willem III, de grondlegger van Het Loo. Volgens het museum is de kom zeer bijzonder omdat veel van Willems kostbare zilver door vererving uit het zicht raakte of werd omgesmolten.


De bijna twintig centimeter hoge verguld zilveren kom heeft twee oren en een deksel. Op de kom en het presenteerblaadje staat het gegraveerde wapen van prins Willem III (1650-1702). De precieze functie van de kom is niet bekend. In Engeland stond dit type lange tijd bekend als een ‘porringer’, een kom bedoeld voor pap (porridge), soep en andere gerechten die met een lepel worden gegeten.

Koningin Elizabeth I van Engeland beschikte over meerdere van dit soort kommen op presenteerschotels. Aanvankelijk waren zij puur functioneel, maar al snel kreeg dit type tafelgoed de status van officieel geschenk. In een lijst uit 1697 met voorwerpen van goud en zilver van Willem III, in bewaring gegeven bij zijn zilversmid Adam Loofs, komen enkele verguld zilveren kommen met oren en een deksel voor. Het is volgens Paleis Het Loo niet ondenkbaar dat Loofs de zilversmid was van de kom en presenteerblad. Mogelijk maakte hij gebruik van het keurmerk uit 1680 van de toen al overleden Haagse zilversmid Hans Coenraet Breghtel.

De kom en zijn presenteerblad bevonden zich in Engeland op het moment dat koning-stadhouder Willem III daar in 1702 overleed. De stukken bleven in handen van adellijke families, totdat ze halverwege de twintigste eeuw in de kunsthandel terecht kwamen.

De verguld zilveren kom en presenteerblad zijn vanaf aankomende dinsdag te zien in de Vestibule op Paleis Het Loo.

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Mede dankzij onze donateurs zijn al onze artikelen gratis te lezen. Op Historiek vindt u dus geen PREMIUM artikelen of 'slotjes'.

Steun ons ook

×