Paleis op de Dam als koninklijk paleis

Bed van Lodewijk Napoleon, 1806 – © Stichting Koninklijk Paleis Amsterdam

Het gebouw dat we tegenwoordig kennen als het Paleis op de Dam was eerst het stadhuis van Amsterdam. Dat veranderde in 1808 toen Lodewijk Napoleon (1778-1846) er, als eerste koning van Nederland, zijn intrek nam.

Sinds vrijdag is in het Paleis op de Dam een tentoonstelling te zien waarin stilgestaan wordt bij deze eerste bewoner van het Paleis. Dit verhaal wordt onder meer verteld aan de hand van meubilairstukken, kunstvoorwerpen en speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde mini-documentaires.

De 29-jarige Lodewijk Napoleon woonde vanaf 20 april 1808 in het Paleis op de Dam. Vijf jaar diende het gebouw als Frans – koninklijk en Keizerlijk – Paleis. De organisatie van de tentoonstelling:

- advertentie -Niet alleen in het gebouw heeft koning Lodewijk Napoleon zijn sporen nagelaten. Met zijn beleid bouwde Lodewijk in de vier jaren van zijn koningschap voort op hervormingen die tussen 1795 en 1806 tijdens de Bataafse Republiek waren ingezet. Hij bespoedigde en implementeerde belangrijke maatregelen die tot op de dag van vandaag voelbaar zijn.

In 1810 deed Lodewijk Napoleon noodgedwongen afstand van de troon en werd Holland ingelijfd bij Frankrijk. Na het vertrek van de Fransen behield het gebouw zijn paleisfunctie. Op dit moment is het in gebruik als ontvangstpaleis van het Koninklijk Huis.

De tentoonstelling loopt tot en met 16 september 2012. Er verschijnt ook een publieksboek.

Lees ook: Online wandelen door het Paleis op de Dam

pelgrimsinsignes-1-gr
Vijftiende-eeuwse insigne met een afbeelding van Servatius en twee…
Pauwenschotel van Chinees porselein, versierd in famille rose emailkleuren…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: