Park en mausoleum voor Italiaanse oorlogsmisdadiger

Rodolfo Graziani

In Italië is ophef ontstaan over een gedenkteken voor de Italiaanse oorlogsmisdadiger Rodolfo Graziani. Dat meldt de BBC. Op kosten van de Italiaanse belastingbetaler blijkt er in een dorpje ten zuiden van Rome een mausoleum en een park voor Graziani te zijn aangelegd.

Rodolfo Graziani (1882-1955) was een Italiaanse officier die Mussolini tijdens de Tweede Wereldoorlog trouw bleef en in 1943 minister van Defensie van Italië werd. Tijdens koloniale oorlogen in Ethiopië en Libië zou hij onder meer chemische wapens ingezet hebben.Na de oorlog werd Graziani door een militair tribunaal veroordeeld tot negentien jaar gevangenisstraf vanwege collaboratie met de nazi’s. In 1950 werd hij echter al vrijgelaten. Hij overleed in 1955 op 72-jarige leeftijd.

In het dorpje Affile, iets ten zuiden van Rome, blijken nu een mausoleum en park voor de controversiële Italiaan te zijn aangelegd. Volgens een linkse Italiaanse krant, La Republica, heeft het mausoleum de gemeenschap in totaal 127.000 euro gekost.

De Democratische Partij, de grootste partij van Italië, heeft het inmiddels “onaanvaardbaar” genoemd dat er een park en mausoleum wordt gewijd aan de “fascist Graziani”.

Park en mausoleum werden afgelopen zaterdag geopend, in bijzijn van onder meer de burgemeester van Affile en een vertegenwoordiger van het Vaticaan.

Roosje GlaserVolgende week zondag wordt in Herinneringscentrum Kamp Westerbork…
Airborne App De vorig jaar aangekondigde smartphone-app over de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: