Passages ‘Mein Kampf’ onleesbaar afgedrukt

Omslag van Mein Kampf

De Britse uitgever Peter McGee die delen van Mein Kampf in een Duits tijdschrift wilde afdrukken, heeft besloten de bewuste passages onleesbaar te publiceren. Dit omdat de deelstaat Beieren bekend had gemaakt juridische stappen tegen hem te zullen nemen als hij de fragmenten zou afdrukken.

De deelstaat Beieren is tot 2015 – zeventig jaar na de dood van Adolf Hitler – eigenaar van de auteursrechten van Mein Kampf.

Uitgever Peter McGee is van mening dat iedereen de gelegenheid

- advertentie -moet hebben zelf een oordeel te vormen over de teksten. Hij wilde daarom uittreksels van ongeveer vijftien pagina’s verspreiden in het door hem opgerichtte blad Zeitungszeugen. In dit blad publiceerde hij eerder al replica’s van historische kranten, waaronder nazi-kranten als Der Angriff en Völkischer Beobachten.

Het zou voor het eerst sinds de Tweede Wereldoorlog zijn dat fragmenten uit Mein Kampf in het Duits werden herdrukt en uitgegeven.

De uitgever wilde de passages uit het boek voorzien van commentaar van historici. Vanwege de druk van de deelstaat Beieren heeft McGee nu echter besloten de stukken uit Mein Kampf onleesbaar af te drukken. Ironisch, want de uitgever heeft het boek van Hitler zelf geregeld ‘het onleesbare boek’ genoemd. Het commentaar van de historici is wel normaal afgedrukt in Zeitungszeugen.

Een Duits instituut voor hedendaagse geschiedenis (Institut für Zeitgeschichte) werkt momenteel overigens in stilte aan een wetenschappelijke editie van Mein Kampf, met commentaar van historici. Het is bedoeling dat dit werk in 2015 in Duitsland wordt uitgebracht. Het auteursrecht is dan verlopen.

Lees ook: Stappen tegen Nederlandse site om Mein Kampf-publicatie

AuschwitzEen op de vijf jongeren in Duitsland heeft geen…
Herinneringscentrum Kamp WesterborkIn Herinneringscentrum Kamp Westerbork wordt op zondag…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: