Paul Cézanne (1839-1906) – Franse kunstschilder

Internetbedrijf Google zet woensdag wereldwijd de Franse kunstenaar Paul Cézanne in het zonnetje. Ter gelegenheid van de 172e verjaardag van de kunstenaar heeft Google een zogenaamde Google Doodle op zijn startpagina geplaatst.

Zelfportret van Cézanne

Zelfportret van Cézanne

Het traditionele logo op de startpagina van Google werd vervangen door een stilleven dat van Cézanne zou kunnen zijn. De voorwerpen op dit schilderij vormen op een creatieve manier gezamenlijk het woord Google.

Vader van de klassiek-moderne schilderkunst

Paul Cézanne (1839-1906) wordt vaak de ‘vader van de klassiek-moderne schilderkunst’ genoemd. De Fransman werd op 19 januari 1839 geboren in Aix-en Provence. In opdracht van zijn vader begon hij aan een rechtenstudie. Cézanne zelf was meer geïnteresseerd in kunst. Naast zijn studie begon hij dan ook te schilderen.

De kunstenaar werd aanvankelijk niet begrepen. Verschillende keren werd hij afgewezen bij de École des Beaux-Arts in Parijs. Zijn beoordelaars bestempelden de werken van Cézanne als ‘ongelukkig excessief’. Als schilder liet Cézanne zich inspireren door natuur en het gebruik van kleur vond hij vaak belangrijker dan vormgevende lijnen. De kunstenaar maakte onder meer landschappen, maar ook stillevens en portretten.

- advertentie -

Impressionisme

De dienstplichtige Cézanne hield zich tijdens de Frans-Duitse Oorlog schuil. Na de oorlog begon zijn impressionistische periode. Pas aan het eind van zijn leven kreeg hij van een aantal jonge schilders in Parijs de waardering waar hij zo lang naar verlangd had.

Cézanne bleek uiteindelijk een van de belangrijkste schilders uit de moderne kunstgeschiedenis te zijn. Hij wordt onder meer beschouwd als een voorloper van de fauvisten en kubisten. Zijn werken hangen in de grootste musea, zoals het Louvre in Parijs en het Metropolitan in New York.

Boek: Cézanne – Picasso – Mondriaan – In nieuw perspectief

Leven en kunst van Paul Cézanne

De Hermitage in Amsterdam gaat in een nieuwe tentoonstelling komend voorjaar uitgebreid…
Rijksmuseum TwentheIn het Rijksmuseum Twenthe in Enschede wordt komend…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: