Paus Franciscus brengt stil bezoek aan Auschwitz

Vrijdag bracht paus Franciscus een bezoek aan Auschwitz. Hij ging er in gebed en had een ontmoeting met enkele overlevenden van de Holocaust. De paus is in Polen vanwege de Wereldjongerendagen.

Vooraf had de paus al aangekondigd dat hij het bezoek hoofdzakelijk in stilte en alleen wilde afleggen. ’s Ochtends liep hij alleen door de beruchte poort met daarboven de woorden ‘Arbeit Macht Frei’. Franciscus is de derde paus die een bezoek brengt aan het kamp waar tijdens de Tweede Wereldoorlog 1,1 miljoen mensen, hoofdzakelijk Joden, werden vermoord. Anders dan zijn voorgangers hield Franciscus geen toespraak.

Paus Franciscus in de cel van Maximiliaan Kolbe

Paus Franciscus in de cel van M. Kolbe

Maximiliaan Kolbe

Na een gesprek met enkele overlevenden plaatste hij een kandelaar bij een muur in Auschwitz waar duizenden gevangenen door de nazi’s zijn geëxecuteerd. De paus bezocht verder de cel van de katholieke priester Maximiliaan Kolbe, bijgenaamde de heilige van Auschwitz. Tijdens de oorlog nam hij vrijwillig de plaats in van een man die door de SS was veroordeeld tot de hongerdood. Toen Kolbe na twee weken nog bleek te leven, gaven de nazi’s hem een dodelijke injectie.

Lees ook: Maximiliaan Kolbe (1894-1941) – De heilige van Auschwitz
Meer artikelen over Auschwitz
Boek: Auschwitz. Eindstation van de dood

Bos rond Apeldoorn, bij het Aardhuis (Google Street View)
In een bos in Apeldoorn ligt zoveel gevaarlijke munitie uit de Tweede…
Maximiliaan Kolbe
De katholieke priester en martelaar Maximiliaan Kolbe werd in augustus 1941 door…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: