Paus: ‘Luther was gepassioneerd christen’

Domkerk en Severikerk in Erfurt – Foto: CC/Oliver Kurmis

Paus Benedictus XVI brengt momenteel een bezoek aan zijn geboorteland. Vrijdag bezocht hij Erfurt, de stad waar kerkhervormer Maarten Luther aan het begin van de zestiende eeuw enkele jaren studeerde en de stad waar hij monnik werd in het Augustijnenklooster.

Luther is een van de bekendste kerkhervormers uit de geschiedenis. Hij protesteerde onder meer tegen het door Johann Tetzel ontwikkelde aflaatsysteem. Oktober 1417 spijkerde hij volgens de overlevering zijn beroemde 95 stellingen op de kerk in Wittenberg. Hierin liet hij zich negatief uit over verschillende praktijken in de kerk, zoals het aflaatsysteem. Deze gebeurtenis wordt over het algemeen gezien als het begin van de Reformatie, de godsdienstige beweging die in de zestiende eeuw de katholieke kerk van binnenuit probeerde te hervormen. Uiteindelijk ontstond een nieuwe beweging, de Kerk der Reformatie of Gereformeerde Kerk.

De paus bracht vrijdag een bezoek aan het klooster waar Maarten Luther vijfhonderd jaar geleden studeerde. De 84-jarige kerkvorst zei in een toespraak in de kapittelzaal van het klooster onder meer het volgende over de in 1821 geëxcommuniceerde kerkhervormer:

“Wat hem constant dreef, was de vraag naar God, dat was de passie en drijfveer van zijn leven.”

Benedictus XVI ging in Erfurt ook in gesprek met vertegenwoordigers van de Evangelische Kirche in Deutschland (EKD). Velen binnen de EKD willen dat de excommunicatie van Maarten Luther ongedaan wordt gemaakt. Ook willen veel protestanten dat de paus gezamenlijke eucharistievieringen van katholieken en protestanten toe gaat staan. Aan beide wensen is vooralsnog niet voldaan.

- advertentie -

De paus hoopt met zijn reis de contacten met andere godsdiensten te verstevigen. Hij riep vrijdag ook op tot “dialoog en wederzijdse waardering” tussen de islam en het christendom.

Boek: Luther. Een biografie

Christus Hemelvaartparochie in Pottenburg - Foto: Stichting Kerkgebouwen in…
[caption id="attachment_12887" align="alignleft" width="265"]Logo van de digitale uitgeverijVeel werkstukken en scripties van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: