Paus Paulus VI is zalig verklaard

Paus Paulus VI in 1967

Paus Paulus VI in 1967

De paus heeft zijn voorganger paus Paulus VI zondagochtend tijdens een mis op het Sint Pietersplein in Vaticaanstad zalig verklaard.

Zaligverklaring is alleen mogelijk als aan de persoon in kwestie een wonder is toegeschreven óf als deze persoon als martelaar stierf.


Volgens de huidige paus, Franciscus, bezat zijn voorganger een “profetische genialiteit”. Ook is er een wonder aan hem toegeschreven. Dat wonder, dat zich begin jaren negentig zou hebben voltrokken, werd mei dit jaar officieel erkend.

Een zwangere vrouw uit de Verenigde Staten had van van artsen te horen gekregen dat haar kind geboren zou worden met ernstige afwijkingen. Er werd haar daarom een abortus aangeraden. De moeder wilde dit niet en bad tot Paulus VI. Haar kind werd niet lang hierna geboren en vertoonde geen enkele afwijking.

- advertentie -

Pillenpaus

Paus Paulus VI is verder vooral bekend om zijn encyclieken Sacerdotalis Caelibatus (1967) en Humanae Vitae (1968). In de laatste encycliek verbood de paus het gebruik van de anticonceptiepil. In de volksmond werd de paus daarom ook wel de ‘pillenpaus’ genoemd. Anderzijds wordt hij door veel mensen ook beschouwd als de eerste moderne paus. Hij zou de Kerk meer in aanraking hebben laten komen met de moderne wereld.

Paulus was verder onder meer de eerste paus die de Verenigde Naties toesprak en de eerste na-oorlogse paus die buitenlandse reizen ondernam. Tijdens zijn pontificaat werd in 1963 het Tweede Vaticaans Concilie afgesloten.

In Nederland benoemde Paulus VI de bisschoppen Ad Simonis (1970) en Jo Gijsen (1972).

Aanval op de Medway, juni 1667, door Pieter Cornelisz van Soest.
Op de schepen van de VOC en WIC speelden zogenoemde 'schrijvers' in…
Matera - cc
Matera - ccDe Italiaanse stad Matera en het…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: