Persmuseum toont heimelijk genomen foto’s

Man wenst anoniem te blijven. (INP/R.Jarland)

Lang niet iedereen is altijd blij om een fotocamera te zien. Filmsterren, vorsten en staatshoofden, evenals beruchte criminelen houden vaak helemaal niet van plotseling opdoemende camera’s. Het Persmuseum in Amsterdam heeft een tentoonstelling samengesteld vol met dit soort heimelijk genomen foto’s.

Het museum heeft een aantal zogenaamde heimelijk genomen foto’s uit de collecties van het Nationaal Archief en Spaarnestad Photo bijeengebracht.

Het Persmuseum over de tentoonstelling:

- advertentie -Twee New Yorkse jongens die zijn opgepakt voor een straatroof, stellen, aan elkaar vast geklonken met handboeien, geen prijs op fotograaf Phil Grietzer en vallen hem aan. New York, 19 januari 1955. (UPI/S.Gottesman)

De foto’s bieden een inspirerende en opmerkelijke blik op het nieuws. Foto’s in de pers zijn niet meer slechts illustraties bij verhalen maar krijgen een eigen nieuwswaarde.

Dat veel bekendheden niet zitten te wachten op de plotseling opduikende fotografen blijkt wel uit het feit dat steeds vaker speciale fotomomenten worden ingelast. In Nederland hanteert het koningshuis een strikt beleid waar het gaat om de pers. Wie zich niet aan een opgestelde mediacode houdt, kan vervolgd worden.

In de expositie wordt een selectie verboden foto’s getoond. De foto’s tonen aan dat de fotografen erg inventief zijn en de bekendheden geregeld te slim af zijn. In Amsterdam zijn onder meer foto’s te zien van SS’ers op weg naar het Auschwitzproces, verdachten die in een Amerikaanse rechtbank de fotograaf aanvallen en beroemdheden die door paparazzi worden belaagd. ook getoond wordt een foto uit 1935 van prinses Juliana tijdens een wandeling met een vriendin. De prinses houdt een jas over haar hoofd omdat ze niet herkend wil worden.

De tentoonstelling, getiteld No Pictures!, wordt aankomende donderdag geopend door fotograaf Eddy Posthuma de Boer en loopt tot 5 juni 2011.

Luc Tuymans, 2010 - Foto: BOZAR, Yves GervaisNog tot…
jacob-van-lennep-265
Etiket op de fles - klik voor een vergrotingHet…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: