Persoonlijke bezittingen Mata Hari onder de hamer

Bij Veilinggebouw De Zwaan in Amsterdam worden eind deze maand brieven, foto’s en voorwerpen van de legendarische danseres Mata Hari geveild. Het is dit jaar precies een eeuw geleden dat de Nederlandse werd gefusilleerd op verdenking van spionage voor de Duitsers in de Eerste Wereldoorlog.

De te veilen privécollectie bestaat onder meer uit veel persoonlijke brieven, Sinterklaas-gedichten, poeziealbums en foto’s. In totaal worden er 80 objecten geveild, waaronder ook brieven en voorwerpen bevat van Rudolph MacLeod, Mata Hari’s echtgenoot. Veilinghuis De Zwaan.

De objecten geven een mooi beeld van het leven dat zij in 1876 was begonnen als Margaretha Geertruida Zelle: trouwen in het Hotel Americain in Amsterdam, de reis naar en het leven in Nederlands-Indië, waar korsetten werden besteld en de inrichting van het huis besproken. Het babyboek (‘Ons Kindje’) van haar kinderen en hun speelgoed is bewaard gebleven, waaronder rammelaars, evenals de briefkaarten met afbeelding van Margaretha Zelle als de exotische danseres Mata Hari waarop de ex-echtgenoot kort noteerde: ‘gefusilleerd 15 oktober 1917’.

Veel van de spullen werden bewaard door Grietje Meijer, de derde echtgenote van Rudolph MacLeod.

- advertentie -

Broche

Portret van Mata Hari
Portret van Mata Hari
Als één van de laatste voorwerpen gaf Mata Hari, kort voor haar arrestatie, een broche in bewaring bij de Duitse militair-kapitein Justin Herre aan wie zij vroeg er zorg voor te dragen dat het sieraad bij haar dochter terecht zou komen. Uiteindelijk gaf Herre de broche pas in 1923 aan MacLeod.

Onder de hamer komt ook één van de weinig bekende portretten die van Mata Hari zijn vervaardigd, een pastel van Henri Rudaux (1870-1927), een bekende Franse schilder, tekenaar en posterontwerper. Uit de getypte verslagen van haar ondervraging door Scotland Yard blijkt dat een afbeelding van een portret van haar aan Mata Hari werd getoond met de vraag of zij deze persoon was, hetgeen zij bevestigde. Het ging om een afbeelding van het portret door Rudaux uit een Nederlands tijdschrift.

Schenking

De nazaten van MacLeod hebben besloten een gedeelte van de collectie brieven en foto’s te schenken aan Tresoar, het Fries Historisch en Letterkundig Centrum in Leeuwarden. Het gaat onder meer om veel brieven van MacLeod gericht aan Margaretha Zelle (‘O heerlijke Griet’) die hij schreef vanuit Nederlands-Indië. Zijn kasboek is bewaard gebleven evenals de brieven die hun dochter Non schreef aan haar vader. Deze brieven zullen door Tresoar worden geïnventariseerd waarna ze voor onderzoekers ter inzage worden gesteld.

Bewaard gebleven haarlokjes van de overleden kinderen van Rudolph MacLeod en Margaretha Zelle (hun zoontje stierf in 1899 op 3-jarige leeftijd) en de graflinten en gedroogde bloemen die bij de overleden kinderen lagen zijn eveneens geschonken aan Tresoar.

Lees ook: Mata Hari (1867-1917) – Exotisch danseres (en spion?)
Boek: Denk niet dat ik slecht ben – Mata Hari

Poster voor Internationale Vrouwendag 1914
Over de hele wereld wordt op 8 maart Internationale Vrouwendag gevierd. Op…
Kitty Courbois in 'De schaduw van een revolverman', 1964 (cc - Anefo - F.N. Broers)
De Nederlandse actrice Kitty Courbois is zaterdag op 79-jarige leeftijd overleden aan…

Dit atikel is afkomstig van online geschiedenismagazine www.historiek.net

Meer van dit soort berichten? Like ons dan!

Ook adverteren op Historiek?
Goede keus! Klik hier