Peter van Uhm en Pauline Broekema sprekers 4 mei

Nationaal Monument op de Dam

Generaal buiten dienst Peter van Uhm en NOS-verslaggever Pauline Broekema spreken dit jaar tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Ter gelegenheid van de Nationale Viering van de Bevrijding houdt oud-minister Ernst Hirsch Ballin een dag later de 5 mei-lezing in de Domkerk in Utrecht.

Schrijfster en journalist Pauline Broekema houdt op 4 mei de voordracht tijdens de herdenkingsbijeenkomst in De Nieuwe Kerk in Amsterdam. Broekema doet onderzoek naar de Tweede Wereldoorlog en heeft een boek geschreven over het vooroorlogse Joodse leven in de Mediene: Benjamin, een verzwegen dood.


De journaliste:

Voor mij gaat het op 4 mei om de Tweede Wereldoorlog. Die oorlog heeft mijn familie die in het verzet zat gevormd en mij dus ook. Op 5 mei vier ik waar het in mijn werk als journalist over gaat: Eigenwijs kunnen zijn, voor je eigen mening kunnen uitkomen, onrecht aan de kaak kunnen stellen.

Na de herdenkingsbijeenkomst spreekt generaal buiten dienst Peter van Uhm bij het Nationaal Monument op de Dam. Van Uhm was als hoogste militair verantwoordelijk voor de inzet van Nederlandse militairen bij vredesoperaties over de hele wereld en verloor daarbij zijn eigen zoon.

Op 5 mei, Bevrijdingsdag, houdt oud-minister Ernst Hirsch Ballin de 5 mei-lezing in de Domkerk te Utrecht.

De voordrachten van Broekema en Hirsch Ballin zullen in samenwerking met de CPNB in een gemeenschappelijke publicatie verschijnen.

Spielberg en Hanks werken aan nieuwe WOII-miniserie Na "Band…
Cultuur als Macht - Frits BotermanHoogleraar Frits Boterman (1948)…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: