‘Picasso van India’ overleden

Een naakte ‘moeder India’ – M.F. Hussain

De controversiële Indiase kunstenaar Maqbool Fida Husain is donderdag op 95-jarige leeftijd overleden. Hussain werd vaak de ‘Picasso van India’ genoemd.

M.F. Hussain overleed in ballingschap in een ziekenhuis in Londen. Vijf jaar geleden ontvluchtte hij zijn geboorteland India nadat een Hindu-groepering een bedrag van acht miljoen euro op zijn hoofd had gezet. De leden van de groepering waren onder meer ontzet over het feit dat de kunstenaar Hindoe-godinnen in zijn werken naakt had afgebeeld. Het werk van Hussain werd door hen vaak bestempeld als pornografisch en blasfemisch.

Hussain behoorde, mede door zijn shockerende werken, tot één van de bekendste moderne kunstenaars van India. De kunstenaar stond er om bekend dat hij altijd op blote voeten liep en dat hij een groot Ferrari-liefhebber was.

- advertentie -Ook buiten India was Hussain een bekend kunstenaar. Verschillende van zijn schilderijen brachten bij internationale veilingen veel geld op. Drie jaar geleden werd bij een veiling van Christie’s ruim een miljoen euro betaald voor werk van zijn hand.

Kerkdienst - Gari MelchersHet schilderij Kerkdienst van de Amerikaanse…
Het ontdekte portret - Afb: Sotheby'sBij Sotheby's is onlangs…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: