Pier van Scheveningen opnieuw te koop

Pier van Scheveningen – Foto: CC/Sanja B

De Scheveningse Pier staat weer te koop. De huidige eigenaar, de familie Van der Valk, ziet geen mogelijkheden meer om de pier rendabel te maken en wil er geen geld meer insteken.

In 1991 kocht de familie Van der Valk de beroemde Scheveningse Pier van Nationale Nederlanden voor een symbolisch bedrag van één gulden. Wie de pier nu wil kopen zal dieper in de buidel moeten tasten. De familie Van der Valk heeft tegenover de Telegraaf laten weten de pier voor een ‘normale prijs’ te willen verkopen.- advertentie -

Kurhaus en pier op een ansichtkaart van rond 1920

Scheveningen heef al ruim honderd jaar een pier. De eerste pier, het zogenaamde Wandelhoofd Koningin Wilhelmin, werd in mei 1901 geopend door prins Hendrik. De toenmalige houten pier lag direct achter het Kurhaus, een statig hotel dat eind negentiende eeuw was gebouwd naar een ontwerp van twee Duitse architecten. Vanaf het terras van dit hotel konden gasten destijds direct de pier oplopen. Aan het eind bevond zich een paviljoen waar onder meer concerten werden gegeven.

Een brand maakte in 1943 een einde aan het bestaan van deze eerste houten Scheveningse pier.

Eind jaren vijftig werd een begin gemaakt met de aanleg van een nieuwe pier. Deze nieuwe pier kwam iets noordelijker te liggen. Op 19 mei 1961 werd de pier geopend door prins Bernhard.

Dertig jaar later werd de pier dus eigendom van de familie Van der Valk. De familie wilde aanvankelijk een hotel op de pier bouwen maar daarvoor bleek de constructie van de pier niet geschikt.

'OM vervolgt Jorge Zorreguieta nietHet Nederlandse Openbaar Ministerie (OM)…
Campagnebeeld voor de Nacht van de Geschiedenis (ontworpen door…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: