Dark
Light

Pier van Scheveningen opnieuw te koop

Auteur:
1 minuut leestijd

Pier van Scheveningen – Foto: CC/Sanja B
De Scheveningse Pier staat weer te koop. De huidige eigenaar, de familie Van der Valk, ziet geen mogelijkheden meer om de pier rendabel te maken en wil er geen geld meer insteken.

Kurhaus en pier op een ansichtkaart van rond 1920
In 1991 kocht de familie Van der Valk de beroemde Scheveningse Pier van Nationale Nederlanden voor een symbolisch bedrag van één gulden. Wie de pier nu wil kopen zal dieper in de buidel moeten tasten. De familie Van der Valk heeft tegenover de Telegraaf laten weten de pier voor een ‘normale prijs’ te willen verkopen.

Scheveningen heeft al ruim honderd jaar een pier. De eerste pier, het zogenaamde Wandelhoofd Koningin Wilhelmina, werd in mei 1901 geopend door prins Hendrik. De toenmalige houten pier lag direct achter het Kurhaus, een statig hotel dat eind negentiende eeuw was gebouwd naar een ontwerp van twee Duitse architecten. Vanaf het terras van dit hotel konden gasten destijds direct de pier oplopen. Aan het eind bevond zich een paviljoen waar onder meer concerten werden gegeven. Een brand maakte in 1943 een einde aan het bestaan van deze eerste houten Scheveningse pier.

Eind jaren vijftig werd een begin gemaakt met de aanleg van een nieuwe pier. Deze nieuwe pier kwam iets noordelijker te liggen. Op 19 mei 1961 werd de pier geopend door prins Bernhard.

Dertig jaar later werd de pier dus eigendom van de familie Van der Valk. De familie wilde aanvankelijk een hotel op de pier bouwen maar daarvoor bleek de constructie van de pier niet geschikt.

Historiek is een onafhankelijk online geschiedenismagazine voor een breed publiek. We willen geschiedenis en actualiteit met elkaar verbinden en geschiedenisverhalen gratis toegankelijk maken.

Steun ons werk

Gratis geschiedenismagazine

Ontvang, net als ruim 51.000 anderen, iedere week de gratis nieuwsbrief van Historiek:

Gratis nieuwsbrief

Meld u aan voor onze wekelijkse nieuwsbrief (51.323 actieve abonnees)


Ruim 51.000 geschiedenisliefhebbers ontvangen wekelijks onze gratis nieuwsbrief.

Meld u ook aan

Zelfde rubriek

×