Pieter Broertjes vergelijkt IS-gangers met Joden

Pieter Broertjes - cc

Pieter Broertjes – cc

Donderdagochtend is ophef ontstaan over een uitlating van Pieter Broertjes, burgemeester van Hilversum en voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant. In een interview op Radio 1 vergeleek Broertjes moslims die voor de jihad naar Syrië of Irak reizen, bijvoorbeeld om zich aan te sluiten bij IS, met Joden die na de Tweede Wereldoorlog naar Israël vertrokken.


Broertjes deed zijn uitspraak in het programma De Ochtenden tijdens een gesprek over het eventueel afnemen van paspoorten van jihadstrijders. De Hilversumse burgemeester zei hierover onder meer:

“Het gaat om volwassen mensen. Na de oorlog zijn ook heel veel Nederlanders naar Israël gereisd om daar tegen de Engelsen te vechten. We hebben ze toen ook niet tegengehouden. Het kan wel een ander referentiekader hebben, maar je moet het ook een beetje in perspectief zien.”

De uitspraak is bij verschillende mensen in het verkeerde keelgat geschoten. Op de sociale media krijgt de burgemeester er inmiddels flink van langs. Esther Voet, directeur van het CIDI (Centrum Informatie en Documentatie Israël), biedt Broertjes via Twitter geschiedenisles aan. “Terroristen vergelijken met Joden richting Israël na WOII is ridicuul.”

- advertentie -

Radio1: Broertjes maakt excuses voor vergelijking jihadi’s en joden

Schade na een bombardement op Den Helder in 1942 (regiocanons.nl)
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er in Nederland meer dan 600 luchtaanvallen…
WOII-scheurkalender
WOII-scheurkalenderAlle scholieren uit groepen 7 en 8 van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: