Pieter-Jozef Verhaghen, in het spoor van Rubens

Lot en zijn dochters, P.J. Verhaghen (detail)

In Museum M in Leuven is de komende maanden een tentoonstelling te zien over Pieter-Jozef Verhaghen (1728-1811). Het is tweehonderd jaar geleden dat deze Vlaams schilder overleed.

Titel van de tentoonstellling luidt Pieter-Jozef Verhaghen, In het spoor van Rubens. De Vlaming schilderde dan ook zijn leven lang in de stijl van Pieter Paul Rubens (1577-1640).

Pieter-Jozef Verhaghen werd in 1728 geboren in Aarschot. Hij wordt vaak gezien als de laatste schilder uit de school van Rubens.

- advertentie -Landelijk tafereel, P.J. Verhaghen (Afbeeldingen: Museum M)

Hij schilderde grote historiestukken met religieuze en mythologische thema’s. Verhaghen werkte onder meer in opdracht van kerken en abdijen. In zijn tijd was Verhaghen een van de weinige Vlaamse schilders die internationaal doorbraken. Hij werkte onder meer als schilder voor keizerin Maria Theresia van Oostenrijk. De toelage die hij van deze keizerin stelde hem in staat naar Italië en Wenen te reizen. Dit gaf hem ook in Brabant een groot prestige waardoor hij veel opdrachten kreeg van burgerlijke en kerkelijke overheden. In veel Brabantse kerken zijn dan ook een of meerdere grote altaarstukken van zijn hand te vinden.

De markt waarvoor hij werkte werd tegen het eind van de achttiende eeuw echter steeds kleiner. Dit onder meer door de afschaffing van de reguliere geestelijken in 1783, de onrust van de Brabantse Omwenteling (1789-1790) en uiteindelijk de komst van de Fransen. In de negentiende eeuw waren grote religieuze historiestukken niet meer zo populair.

Drie locaties

De komende maanden wordt op drie locaties uitgebreid stilgestaan bij het leven en werk van de Vlaamse kunstenaar. Museum M in Leuven focust in een grote tentoonstelling op Verhaghen als kunstenaar en illustreert de evolutie van zijn kunst. Deze tentoonstelling loopt tot en met 25 september 2011.

Tot diezelfde datum toont museum Parkabdij, in de norbertijnenabdij Heverlee, verschillende werken van Verhaghen in situ. De parkabdij brengt het verhaal van Verhaghen en zijn belangrijkste opdrachtgevers: de Norbertijnen. De abdij bezit, samen met M, een van de belangrijkste collecties van Verhaghen.

Tot slot brengt museum Aarschot het verhaal van de mens Verhaghen. Dit aan de hand van originele brieven, documenten en kunstwerken. Deze laatste tentoonstelling is nog te zien tot en met 12 juni.

Uitgeverij PolderVondsten heeft vrijdag een nieuw geschiedenismagazine gelanceerd. Titel van het blad…
Portret van een Afrikaanse man - Jan Janz Mostaert…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: