Pim Fortuyn werd geweigerd door de CPN

Verzet tegen veiling boedel Pim Fortuyn

Portret van Pim Fortuyn (Jean Thomassen)

De Communistische Partij Nederland (CPN) weigerde Pim Fortuyn begin jaren zeventig het lidmaatschap van de partij. Dat blijkt uit een brief die is gepubliceerd in het eerste deel van de biografie van Fortuyn, meldt de Volkskrant dinsdag.

De brief is opvallend omdat Fortuyn zelf in een interview in de jaren negentig ontkende dat hij lid had willen worden van de communistische partij. Wel bekend was dat hij in de jaren zeventig sympathiseerde met de CPN.Uit de gepubliceerde brief uit 1972 blijkt ook waarom Fortuyn geweerd werd als lid van de CPN. De communisten wilden niet dat hij lid werd omdat hij volgens hen behoorde tot de groep rond de Groningse hoogleraar geschiedenis Ger Harmsen. Deze hoogleraar had de CPN de rug toegekeerd na het tumultueuze jaar 1956. In dat jaar sloeg de Sovjet-Unie op een bloedige manier de Hongaarse Opstand neer en werden veel misdaden van het Stalin-regime bekend.

- advertentie -

Volgens zijn biograaf wilde Fortuyn, op dat moment nog een jonge academicus in Groningen, lid worden van de CPN omdat die partij op dat moment erg hip zou zijn.

Het eerste deel van de biografie van Pim Fortuyn verschijnt woensdag bij uitgeverij de Bezige Bij. In dit eerste deel, dat geschreven is door journalist Leonard Ornstein, staan de eerste jaren van de in 2002 vermoorde politicus centraal. Ondertitel van het boek luidt De wordingsgeschiedenis van een omstreden politicus.

Foto: Museum of British SurfingHet Museum of British Surfing…
De bouw van de Domtoren - Afb: Daan Claessen…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: