Pistool ontdekkingsreiziger James Cook onder de hamer

Het pistool van James Cook – Foto: Leski Auctions

In de Australische stad Melbourne wordt volgende maand een pistool geveild dat eigendom is geweest van de Britse ontdekkingsreiziger James Cook. Veilinghuis Leski Auctions heeft dat bekendgemaakt.

James Cook


James Cook werd vooral bekend door drie reizen die hij over de Grote Oceaan maakte. Hij toonde onder meer aan dat Nieuw-Zeeland uit twee eilanden bestond en hij deed veel onderzoek naar de gewoonten en gebruiken van de oorspronkelijke bewoners in deze gebieden. In 1770 was hij de eerste Europeaan die voet zette in het oosten van Australië. Hij plantte een Britse vlag op het zogenaamde Possession Island en claimde Australië zo voor de Britse kroon.

Of de ontdekkingsreiziger het te veilen pistool op die historische dag bij zich had, weet het veilinghuis niet. Een Australische zakenman kocht het wapen in 2003 tijdens een veiling van nazaten van Cook.

- advertentie -

Er zit nog een Nederlands tintje aan het verhaal. Het pistool, een zogenaamde Continental Flintlock, werd namelijk gemaakt door de Maastrichtse pistolenmaker Godefroi Corbau. Zijn naam is ook op het slot van het wapen terug te vinden.

Het Australische veilinghuis verwacht dat het pistool omgerekend tussen de 80.000 en 160.000 euro op gaat brengen.

Van Nellefabriek - Foto: CC/Fwdekieviet De Van Nelle Ontwerpfabriek…
PictorightPictoright, een auteursrechtenorganisatie voor beeldmakers, heeft Stadsarchief Rotterdam aangeklaagd…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: