Plannen voor standbeeld Willem van Oranje in Dordrecht

Er zijn plannen om in Dordrecht een standbeeld te plaatsen van Willem van Oranje. Dat meldt RTV Rijnmond, dat hierover sprak met Peter Schoon, directeur van de Dordtse musea. Als het aan de museumdirecteur ligt wordt er ook een beeld geplaatst van Marnix van Sint Aldegonde, een belangrijke raadgever van de Vader des Vaderlands.

Portret van Marnix van St. Aldegonde door Jacob de Gheyn

Portret van Marnix van St. Aldegonde door Jacob de Gheyn

Momenteel wordt met de Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting gesproken over de plannen, die zich volgens Schoon al in een afrondend stadium bevinden. Waar het beeld van Willem van Oranje geplaatst moet worden is nog niet bekend gemaakt. Wel zou het gaan om een “prominente plek” in de stad.

Willem van Oranje riep in 1572 de eerste Vrije Statenvergadering bijeen in Dordrecht. Zelf woonde hij die vergadering niet bij. Hij stuurde zijn gezant, Marnix van Sint Aldegonde, van wie ook wel eens beweerd is dat hij de schrijver is van het Wilhelmus.

Lees ook: Willem van Oranje – De Vader des Vaderlands
Boek: Biografie van Willem van Oranje

- advertentie -
Archief Amsterdamse Notarissen voorgedragen bij Unesco (Stadsarchief Amsterdam)
Het Archief van de Amsterdamse Notarissen wordt voorgedragen voor een plaats op…
Maarten van Rossem over het einde van het Romeinse Rijk (deel cover)
Historicus Maarten van Rossem heeft een boek geschreven over het einde van…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: