Plantenkalender memoreert militaire luchtvaart Nederlands-Indië

In de tuin van het Koninklijk Tehuis voor Oud-militairen en Museum Bronbeek is sinds maandag een nieuwe ‘plantenkalender’ te vinden. Het jaarthema in dit mozaïekperk is de honderdste verjaardag van de militaire luchtvaart in Nederlands-Indië. Het perk is klaar op 26 mei en vervolgens tot september 2014 te zien.

Landgoed Bronbeek in 190

Landgoed Bronbeek in 190


Het mozaïekperk wordt jaarlijks in het zomerseizoen opnieuw ingericht. De bijzonderheid ervan is dat dagelijks de juiste datum in gekleurde bladplanten erin af te lezen is. Bovendien brengt het een jaarlijks wisselend thema in beeld. Dit jaar is het thema 100 jaar militaire luchtvaart in Nederlands-Indië.

De luchtvaart in het Koninklijk Nederlandsch-Indisch Leger (KNIL) ontstond in 1914; op 30 mei van dat jaar werd het Gouvernementsbesluit bekrachtigd, waarbij de ‘Proefvliegafdeeling’ werd opgericht. In 1939 kwam het tot een zelfstandig wapen, de Militaire Luchtvaart-KNIL (ML-KNIL). Na de soevereiniteitsoverdracht in 1950 droeg de ML-KNIL haar materieel en bases over aan de Indonesische Luchtmacht.

Een van de pioniers van de militaire luchtvaart in de kolonie was kapitein Johan Engelbert van Bevervoorde. In 1917 maakte hij de eerste vlucht over land in Indië. Lang werd gedacht dat vliegen boven land niet mogelijk was. Hij bewees met deze vlucht dat het wel kon. De militaire luchtvaart in Nederlands-Indië maakte hierdoor een grote stap voorwaarts. Een jaar later verongelukte hij tijdens zijn werk als piloot. Wegens zijn verdienste voor de ML-KNIL werd hij in 1920 in Bandoeng geëerd met een borstbeeld, dat na de onafhankelijkheid van Indonesië in de tuin van Bronbeek werd opgesteld.

- advertentie -

Op 30 mei zal de Commandant Luchtstrijdkrachten tijdens een ceremonie op de vliegbasis Gilze-Rijen een krans leggen als eerbetoon aan de gevallenen van de Nederlands-Indische militaire luchtvaart. Deze krans wordt de volgende dag naar Bronbeek gebracht en op informele wijze bij het monument van kapitein Engelbert van Bevervoorde gelegd.

75 jaar plantenkalender

De toenmalige tuinbaas van Bronbeek legde in 1938 voor het eerst een mozaïek van bloemen aan ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van Bronbeek. In 1939 maakt hij een perk met gekleurde bladplanten en plantte daarin toen voor het eerst ook dagelijks de datum. Daarmee ontstond de plantenkalender en tevens een traditie, die nu 75 jaar oud is. Foto’s van alle plantenkalenders sinds 1938 zijn te vinden op de fotowebsite Flickr.com

Openingsfoto: Plantenkalender 1994 (Bronbeek)

Promotieposter voor de tentoonstelling over Esther de Boer-van…
Nicolaes Lastman en Adriaen van Nieulandt - Schutters van het vendel van kapitein Abraham Boom en luitenant Oetgens van Waveren, 1623 (Amsterdam Museum)
Koning Willem-Alexander opent volgende maand de tentoonstelling In All Their Glory in…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: