Plaquette voor Ronald Reagan in Berlijn

Ronald Reagan in Berlijn, 12 juni 1987

In Berlijn is woensdag een plaquette onthuld ter herinnering aan de beroemde speech die de Amerikaanse president Ronald Reagan in 1987 in de stad gaf.

Op 12 juni 1987 sprak Reagan misschien wel de beroemdste woorden die hij ooit sprak. De Amerikaanse president bracht een bezoek aan de Berlijnse Muur die doorn in het oog van het westen was. Vanaf een platform met uitzicht op de muur riep hij Sovjet-president Gorbatsjov op de muur neer te halen:


Mr. Gorbechev, tear down this wall.

Meer dan twintig jaar voor Reagan was de muur ook al bezocht door Reagan’s voorganger John F. Kennedy. In 1963 sprak hij de eveneens beroemd geworden woorden: Ich bin ein Berliner.

- advertentie -

Tweeënhalf jaar na de beroemde speech van Ronald Reagan viel de Berlijnse Muur. In Berlijn is nu dus een plaquette onthuld ter herinnering aan de toespraak van de Amerikaanse president. Volgens de burgemeester van de stad, Klaus Wowereit, herinnert de plaquette de inwoners van Berlijn aan een “donkere tijd” die is overwonnen.

In veel landen in oost-Europa wordt Reagan gezien als een held vanwege zijn rol bij de val van het communisme. In Polen werd eind vorig jaar al een ruim drie meter hoog bronzen standbeeld onthuld van de president onthuld. Eerder werden ook in Boedapest en Londen al standbeelden voor de veertigste president van de Verenigde Staten opgericht.

De volledige speech van Ronald Reagan bij de Berlijnse Muur

Tot Nut van Nederland - Joost RosendaalDe moderne Nederlandse…
Foto: Boswachter Geerling KruidhofIn Emmen is opnieuw een hunebed…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: