Polen willen uitgeleende Auschwitz-barak terug

Barakken in Auschwitz – Foto: CC/Dirgela

Poolse functionarissen zijn druk in gesprek met het Holocaust Memorial Museum in Washington over de terugkeer van een barak uit Auschwitz die twintig jaar geleden aan het herinneringscentrum werd uitgeleend.

Polen wil dat de barak teruggestuurd wordt, maar het Holocaust Memorial Museum in Washington weigert dit. De barak zou te kwetsbaar zijn om te vervoeren. Het museum heeft dit onlangs verklaard tegenover het persbureau AFP.De originele barak is momenteel een belangrijk object in de collectie van het Amerikaanse museum.

- advertentie -

De Polen eisen de barak onder meer terug vanwege een wet uit 2003 die stelt dat historische objecten die in bruikleen worden gegeven in ieder geval eens in de vijf jaar terug moeten keren naar Polen. Als gevolg van deze wet stuurde het Holocaust-museum in Washington de afgelopen jaren al een groot aantal objecten, waaronder koffers en schoenen, terug naar Polen.

Het Amerikaanse museum wil de originele barak nu dus echter niet terugsturen omdat die daar te fragiel voor zou zijn. Volgens de directeur van het Auschwitz-museum in Polen had de barak eigenlijk in 2009 al terug moeten zijn gestuurd. Het Holocaust Memorial Museum in Washington heeft de barak sinds 1989 in bruikleen.

Dirk Jan HofmanOver het verzet van middelbare scholieren is…
Slag in de Javazee – J. van der Ven, 1970 (Marinemuseum Den Helder)
Slag in de Javazee - J. van der Ven,…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: