Politici leggen kransen bij Erelijst van Gevallenen

Krans bij de Erelijst

De voorzitters van de Eerste en Tweede Kamer hebben woensdag een krans gelegd bij de ‘Erelijst van Gevallenen’ in de hal van het Binnenhof in Den Haag.

De voorzitters, René van der Linden namens de Eerste Kamer en Gerdi Verbeet namens de Tweede Kamer, legden een krans ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Premier Rutte legde namens de regering een krans. Na de kranslegging werd een minuut stilte in acht genomen. Leerlingen van het Haagse City+ college droegen bij deplechtigheid gedichten voor.

- advertentie -

Het monument voor de gevallenen bevindt zich sinds mei 1960 in de Tweede Kamer. Op de lijst staan de namen van bijna 18.000 militairen en verzetsstrijders gekalligrafeerd die tijdens de oorlog om het leven kwamen. Hun namen zijn opgeschreven door Zusters Benedictinessen van de Onze Lieve Vrouwe abdij in Oosterhout. Elke dag wordt een bladzijde van het herdenkingsboek omgeslagen en op 4 mei wordt er namens de Eerste Kamer, de Tweede Kamer en de regering altijd een krans bij het monument gelegd.

Sinds vorig jaar is de lijst ook digitaal te bekijken. Op de speciaal ontwikkelde site www.erelijst.nl kan het gedenkboek digitaal worden doorgebladerd en doorzocht.

NOS over de kranslegging:

Foto: Still YouTubeDe advocaat van de van oorlogsmisdaden verdachte…
Krans bij de Erelijst van Gevallenen
Monument op de DamIn Nederland was het woensdagavond om…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: