Politie neemt exemplaren ‘Mein Kampf’ in beslag

De politie in Amsterdam heeft twee exemplaren van het beruchte boek Mein Kampf van Adolf Hitler in beslag genomen. De boeken werden te koop aangeboden in de Totalitarian Art Gallery.


Federatief Joods Nederland (FJN) deed vorig jaar al aangifte tegen galeriehouder Michiel van Eyck omdat hij het beruchte boek te koop aanbood. Eind augustus moet Van Eyck zich voor de rechter verantwoorden. De galeriehouder heeft eerder al aangegeven dat hij het boek niet uit ideologische overwegingen verkoopt, maar omdat hij het boek goed bij zijn historische collectie vindt passen. Ook liet hij vorig jaar weten het verkoopverbod graag ter discussie te stellen.

Volgens FJN is handel in Mein Kampf een vorm van haatzaaien.

De JOVD, de onafhankelijke jongerenorganisatie van de VVD, nam het vrijdag op voor de galeriehouder. Volgens JOVD-voorzitter Christiaan Kwint is het een slechte zaak dat in een vrij land boeken verboden worden:

- advertentie -

“In Mein Kampf worden walgelijke standpunten verkondigd, maar het verbieden van boeken is een schandalige inperking van de vrijheid van meningsuiting. Het is effectiever om verwerpelijke ideeën te bestrijden met argumenten.”

De JOVD roept de wetgever op om het verbod op Mein Kampf te schrappen.

Discussie

September 2007 werd in Nederland druk gediscussieerd over de vraag of het Mein Kampf-verbod opgeheven moest worden. Toenmalige minister Plasterk liet destijds weten dat het boek wat hem betreft vrij verkrijgbaar zou moeten zijn. Een kleine Kamermeerderheid (83 van de 150 zetels) was het daar toen echter niet mee eens, waardoor handel en herdruk in Nederland nog steeds verboden is.

De domeinnaam www.meinkampf.nl is geregistreerd door het Nederlandse ministerie van Algemene Zaken.

Lees ook: Hef dat ‘Mein Kampf’-verbod eindelijk eens op

De Tweede Wereldoorlog - Norman Stone
Norman Stone (1941) is een prominent Brits historicus en emeritus professor verbonden…
De spreuk Arbeit macht frei op de toegangspoort…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: