Politie vindt twee gestolen antieke globes

Foto van een willekurige globe (Minnesota Historical Society)

De Amsterdamse politie heeft deze maand twee waardevolle antieke globes gevonden in een woning in Amsterdam-Zuid. De globes waren eerder dit jaar gestolen.

Het gaat om twee unieke globes: een wereldbol uit 1632 en een globe met sterrenbeelden uit 1636. Daarnaast werden er begin dit jaar ook nog twee antieke landkaarten uit de woning van de eigenaar van de globes ontvreemd. De gezamenlijke waarde van de vier voorwerpen wordt geschat op ongeveer een miljoen euro.Vanwege de bijzondere buit zette de politie onder meer kunstspecialisten van de recherche op de zaak. De globes werden via de Kunst- en Antiekunit van het KLPD bij Interpol gemeld en op een internationale lijst van gestolen kunstvoorwerpen geplaatst.

- advertentie -

Daarnaast werd contact gelegd met handelaren in vergelijkbare globes. Begin mei kwam de zaak in een stroomvesnelling nadat een handelaar de politie meldde dat de globes bij hem te koop waren aangeboden. De rechercheurs wisten de globes hierna op te sporen en namen deze in beslag.

Eerder deze maand hield de politie ook een verdachte aan, die zichzelf kwam aangeven op het politiebureau.

Nationaal monument slavernijverleden
Nationaal monument slavernijverleden - Foto: CC/ArthenaDe gemeente Amsterdam heeft…
ira-martin-mcguinness-handdruk1-yt
De handdruk - Still YouTubeEen historisch moment in de…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: