De cycloop Polyphemus

Griekse mythologie

Eén van de bekendste cyclopen (één reuzen die afstammen van Uranus en Gaea). Polyphemus werd beroemd door Odysseus, de koning van Ithaca.

Polyphemos verliest zijn oog

Polyphemos verliest zijn oog

Odysseus komt Polyphemus tijdens een reis tegen en worden opgesloten in een grot. Iedere dag eet Polyphemus één van de mannen op. Odysseus verzint een list om te ontkomen aan de vraatzuchtige Polyphemus. Hij voert de reus dronken en steekt vervolgens zijn oog uit. Omdat de reus hen nu niet meer kan zien weten de mannen te ontkomen. Als de schapen van Polyphemus de grot verlaten gaan de mannen van Odysseus onder de schapen hangen zodat de reus hen niet voelt.

Als de schapen mét de mannen van Odysseus de grot hebben verlaten beseft de cycloop dat hij is beetgenomen. Odysseus had de cycloop eerder wijsgemaakt dat hij ‘Niemand’ heette. Woest schreeuwt Polyphemus dan ook “Niemand heeft mijn oog uitgestoken en is ontsnapt!” Toegesnelde andere cyclopen snappen niets van dit gebrul en laten het voor wat het is.

Odysseus maakt echter een fout als hij zijn schip bereikt. Hij roept de reus vanaf het wegvarende schip en noemt zijn echte naam. Polyphemus bidt hierop tot zijn vader Poseidon – god van de zee – en vraagt hem Odyseuss te straffen. Het gebed van Polyphemus wordt verhoord. Odysseus bereikt pas na tien jaar zijn land Ithaca en onderweg sterven al zijn mannen.

- advertentie -
Polyphemus

Polyphemus

Odilon Redon (1840-1916) Le Cyclope
Woeste reuzen met slechts één oog die gezamenlijk woonden op de hellingen…
Marmeren buste van Hades - Romeins kopie naar een Grieks origineel uit de vijfde eeuw voor Christus
Hades is in de Griekse mythologie de god van de dood en…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: