Pompeius onthoofd, ca. 1510-1514

De getoonde miniatuur (geschilderde voorstelling) maakt deel uit van een royaal versierd handschrift dat meer dan zestig grote miniaturen bevat door de zogenaamde Meester van de Parijse Entries en andere kunstenaars uit het Parijs van de beginjaren van de zestiende eeuw.

Pompeius onthoofd - ca. 1510-1514

Pompeius onthoofd – ca. 1510-1514

Deze miniatuur verbeeldt het moment waarop het onthoofde lichaam van de Romeinse veldheer Pompeius zojuist in zee is gegooid, een voorval dat is beschreven door Plutarchus. Op de achtergrond laat Pompeius’ treurende weduwe de ankers lichten om te vluchten.

Lange tijd is aangenomen dat dit boek in bezit is geweest van de Franse koning Lodewijk XII (1498-1515), maar waarschijnlijk plaatste hij alleen zijn handtekening in het boek van iemand anders. Tsaar Alexander I (1801-1825) kocht het in 1805 en plaatste het in zijn Keizerlijke Bibliotheek in Sint Petersburg.

Uit: Levensbeschrijvingen van Scipio Africanus, Sextus Pompeius en Cicero. Parijs, ca. 1510-1514

- advertentie -

Het origineel is tot en met 28 juni te bekijken in de Expositie Topstukken: www.kb.nl/topstukken

Vorige topstukVolgende topstuk

Expositie Topstukken KB

Koninklijke BibliotheekVoor liefhebbers van geschiedenis en cultuur is er een unieke expositie te bezichtigen in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Uit de omvangrijke en meer dan tien eeuwen omspannende collectie van de KB selecteren de collectiespecialisten vier keer per jaar andere topstukken, die een gevarieerd beeld geven van de Nederlandse geschiedenis en cultuur. Op Historiek belichten we steeds een ander topstuk. Deze keer: Pompeius onthoofd, ca. 1510-1514. Een overzicht van alle geplaatste topstukken is hier te vinden.

Buste van keizer Domitianus in het Louvre in Parijs - cc
Flavius JosephusEén van de belangrijkste bronnen voor mijn…
Een radicaal verboden boek De filosoof en vrijdenker Adriaan Koerbagh (1633-1669) publiceerde…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Yuri Visser

About Yuri Visser

view all posts

Yuri Visser (1979) is de oprichter van Historiek. Vanuit Ermelo - waar hij samen met zijn partner en dochter van 4 woont - voert hij redactie over het platform (en de aanverwante projecten). Email: yurivisser@gmail.com | Twitter: yvisserDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: