Poolse dichteres Wislawa Szymborska (88) overleden

Wislawa Szymborska

De Poolse dichteres en Nobelprijswinnaar Wislawa Szymborska is woensdag op 88-jarige leeftijd in Krakau overleden.

Szymborska ontving in 1996 de Nobelprijs voor Literatuur. De jury roemde haar om haar “ironische precisie” en noemde haar zelfs de Mozart van de poëzie, met de furie van Beethoven. De dichteres behandelde vaak grote thema’s aan de hand van alledaagse voorwerpen en gebeurtenissen.

Wislawa Szymborska studeerde Poolse letterkunde en sociologie. Als dichteres was ze niet heel productief. Ze schreef slechts enkele gedichten per jaar, maar de gedichten die ze schreef werden door zeer velen gelezen en goed gewaardeerd. Haar eerste gedichten schreef ze vanaf 1945. In totaal zijn er ongeveer tweehonderd gedichten van haar hand verschenen.

- advertentie -De schrijfster overleed donderdag na een slepende ziekte in een ziekenhuis in Krakau.

John Albert Jansen maakte enige tijd geleden een documentaire over Szymborska. In die documentaire, getiteld Einde en Begin – Een ontmoeting met Wislawa Szymborska, werd aan de hand van gedichten van Szymborska een reis gemaakt door de Poolse geschiedenis en het oeuvre van de schrijfster. Bekijk de documentaire hieronder.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Otto von BismarckIn Amerika is een geluidsopname gevonden van…
Kaing Guek Eav - Afb: Still YouTubeVoormalig Rode Khmer-kopstuk…

- advertentie-


Historiek heeft een gratis mobiele appGeschiedenis zoeken


Gerelateerde uitgaven:Historiek

About Historiek

view all posts

Historiek verbindt actualiteit met geschiedenis en richt zich op een breed publiek. Van geïnteresseerde leek tot professional. Ons motto: "Omdat we ook van gisteren zijn". Meeschrijven? Tips? Mail ons: info@historiek.netDownload onze gratis app voor smartphone en tablet!

Historiek heeft een mobiele app, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone en iPad. Via de geschiedenis-app blijft u altijd op de hoogte van onze laatste berichten. Ook boekbesprekingen, blogs en onze historische achtergrondverhalen zijn via de app te lezen. Alle berichten die online staan, staan ook in de app. De geschiedenis-app wordt voortdurend uitgebreid en is natuurlijk helemaal gratis. Geschiedenis in de broekzak!

Download de app via de volgende links: